Dollármilliárdos lett a Facebook második embere is

Sheryl Sandberg interjút ad
Sheryl Sandberg interjút ad
Vágólapra másolva!
Jól alakul a Facebook-részvények árfolyama, így Sheryl Sandberg, a cég ügyvezetője is milliárdos lett. 
Vágólapra másolva!

A vállalat csütörtökön az elemzők várakozásainál kedvezőbb üzleti eredményekről számolt be, amely jelentős részben annak köszönhető, hogy a cég számára a mobilos hirdetések egyre nagyobb bevételeket hoznak. A jó eredmények nem csak a közösségi oldal részvényeinek árfolyamát tornázták fel, de ennek köszönhetően milliárdossá tették Sheryl Sandberget, a Facebook ügyvezetőjét - írja a Forbes amerikai üzleti lap.

Már a második ember is milliárdos

A lap beszámolója szerint a Mark Zuckerberg után a vállalat második emberének számító Sandberg maga a Facebook több mint tizenkétmillió részvényét birtokolja, az árfolyamnövekedésnek köszönhetően pedig vagyona már meghaladja az egymilliárd dollárt, vagyis a mintegy 228 milliárd forintot.

Sheryl Sandberg interjút ad Forrás: Facebook

Az idén negyvennégy éves Sandberg ezzel a világ egyik legfiatalabb nőnemű milliárdosa lett, ráadásul annak a szűk elitnek a tagja, amelynek tagjai maguk szerezték vagyonukat - mint Oprah Winfrey amerikai tévés személyiség -, nem mondjuk összeházasodtak egy gazdag férfival vagy hatalmas összegeket örököltek. A Forbes minden évben elkészíti a világ leggazdagabb embereinek listáját, melynek tavalyi kiadásában az 1424 emberből csak 24 olyan nő kapott helyet, aki saját maga érte el sikerét.

Sandberg 2001 és 2008 között a Google munkatársa volt, ebben az évben pedig a Facebookhoz csatlakozott, miután egy 2007-ben egy ismerőse karácsonyi házibuliján egy előszobában összefutott Mark Zuckerberggel. Az üzletasszony és a hálózat ifjú zseninek tartott atyja hamar elmélyült beszélgetésbe kezdett a Facebook üzleti problémáiról. Végül otthagyták a többieket, és átbeszélgették az éjszakát - nyilatkozta a Vogue-nak maga Sandberg, akinek az volt a feladata, hogy kitalálja, miből tudna pénzt termelni a Facebook.

Sheryl Sandberg a Vogue magazinnak is pózolt Forrás: [origo]

Eddig sem szűkölködött

A kétgyermekes anyuka családjával eddig sem élt szerény körülmények között, hiszen egyike a Szilícium-völgy legjobban fizetett felsővezetőinek - nyilatkozta a Forbesnak az Equilar cég elemzője. Bár magyar mértékkel Sandberg fizetése magas - évi mintegy 70 millió forintot visz haza -, milliárdossá a befektetései tették a Facebook ügyvezetőjét, aki munkahelye mellett a Walt Disney és Starbucks cégekben is rendelkezik csekély részesedéssel.

Sheryl Sandberg tavaly költözhetett be a Facebook kaliforniai központjának közelében épült új, 855 négyzetméteres otthonába. A tizenegy millió dolláros családi ház építése nem véletlenül tartott négy évig, hiszen beltéri vízesés, medence, moziterem és edzőterem is van benne. Az épület kialakítása is különleges, a szobák jelentős részének fekvése a föld alatt van, így kívülről nem sok minden látható a család életéből. Hatalmas nappalijában a Facebook ügyvezetője a beszámolók szerint a Szilícium-völgyben híres vacsorákat szokott adni.