Dugó lesz a jövő héten az interneten

facebook szerver
Vágólapra másolva!
Egy adatcsomag túl sokféle úton érhet célba, nem bírják ezt számon tartani az útválasztó berendezések.
Vágólapra másolva!

A Renesys nevű, hálózatmenedzsmenttel foglalkozó cég szerint az internet felépítésének a hálózat decentralizált működéséből fakadó bonyolultsága a jövő héten olyan szintet érhet el, amely a világháló egyes részein a forgalmi dugókhoz hasonló torlódásokat okozhat.

Kinőtte a net a régi útválasztókat

A problémát az okozza, hogy számos internetszolgáltatónál és vállalatnál használnak olyan internetes útválasztókat (router), amelyek teljesítménye nem elegendő már ahhoz, hogy kiszolgálják az adatok célba juttatásához elérhető összes útvonalat.

Szerverek a Facebook központjában Forrás: Facebook

Míg az otthoni wifirouterek a lakásban lévő eszközök adatait irányítják az internetszolgáltatók felé, az utóbbiaknál lévő, nagy kapacitású hálózati berendezések az ügyfelek lekéréseit irányítják célba. Bár a nagy netszolgáltatóknál általában már modern útválasztók dolgoznak, a kisebb cégeknél nem ritkák a régebbi, kisebb teljesítményű modellek. Ezek működésében várható probléma a jövő héten - bár a BBC szerint egyes beszámolók szerint már most is felléptek hasonló hibák.

Nem áll le a net, de sokhelyütt lassú lesz

Az útválasztó berendezésekben egy - folyamatosan frissülő - útválasztó táblában tárolják a különböző hálózatik célok felé vezető útvonalak leírását. Míg 2008-ban egy routerben 256 ezer ilyen útvonalat tároltak, a jövő héten a tábla mérete eléri a 512 ezres határt.

Ezt a mennyiséget pedig sok régebbi berendezés nem lesz képes már rendesen kezelni - jósolja a Renesys. A cég szerint a berendezések túlterheslése a neten szétszórtan lassulásokat, hálózati instabilitást, de akár a szolgáltatás teljes leállását is okozhatja. Mivel a nagy szolgáltatók berendezéseinél az ilyen korlátok nem okoznak gondot, az internet teljes működését a hiba nem veszélyezteti. Ennek ellentmondani látszik, hogy a BBC szerint az eBay aukciósház, és a Comcast és a Time Warner amerikai internetszolgáltatók rendszereiben is a routerek problémája okozott zavart már ezen a héten.