Szúrás nélküli vércukormérőt készített a Google

google kontaktlencse
Vágólapra másolva!
Az intelligens kontaktlencsébe épített szenzor fájdalom nélkül, másodpercenként méri a vércukorszintet.
Vágólapra másolva!

Az okos kontaktlencséből a keresőcég X laboratóriumának fejlesztői már prototípusokat is építettek, amelyek másodpercenként képesek mérni viselőjük vércukorszintjét. Ezt a feladatot a hagyományos, vérvételen alapuló módszernél jóval kíméletesebben végzi a kontaktlencse: az eszközön áthaladó könnyből mér, ami teljesen fájdalommentes. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése napjainkban emberek millióinak életét keseríti meg, mert folyamatos szúrásokat igényel.

A kontaktlencse a beépített szenzor körül egy emberi hajszálnál vékonyabb antennát is tartalmaz, amely vezeték nélküli energiatovábbításra szolgál. A lencse ugyanis beépítve nem tartalmaz áramforrást, helyette egy legfeljebb tíz centiméterre lévő – akár szemüvegszerűen viselt –, gigahertzes hullámsávban sugárzó egység szolgáltatja a működéshez szükséges energiát – a mobiltelefonok vezeték nélküli töltőjéhez hasonló módon.

A Google két lencse közé építette be az apró szenzort és a miniatűr antennát Forrás: Google

A Google fejlesztőinek jelenlegi elképzelései szerint a magas vagy alacsony vércukorszintről az eszköz beépített LED-eken keresztül tudná tájékoztatni viselőjét. Egy ilyen lencse az okostelefonnal is képes kommunikálni, így a mért értékekről pontot statisztikát készíthet, amelyez a beteg az orvosával is megoszthat.

A Google szerint az okos kontaktlencse fejlesztése még korai fázisban van, de már klinikai teszteket is végeztek az eszközzel.