A Microsoft a pulzusunkat is látni fogja

Microsoft Band
Vágólapra másolva!
A cég első fitneszpántja bármilyen okosmobillal használható. Akkor is szól, ha túl erősen süt a nap.
Vágólapra másolva!

Tudja mi a fitneszpánt? Olyan, mint az okosóra, csak van értelme is! Az Apple Watch bemutatása és a Google szoftverét használó készülékek premierje után a Microsoft is előrukkolt saját megoldásával, amelynek létezéséről már hetek óta pletykák keringtek.

Nem okosóra, de mutatja a pontos időt is

A Microsoft Band egy kétszáz dollárba, vagyis nagyjából ötvenezer forintba kerülő, csuklón viselhető eszköz, amely Bluetoothon keresztül kommunikál az okostelefonnal, szenzoraival pedig a felhasználó egyes életfunkcióit méri. Meglepő módon ezt a fitneszpántot - a bemutatóvideók szerint - fordítva kell viselni, mint egy órát: ilyenkor a számlap helyén lévő képernyő a csukló oldalára kerül.

A három fő platformot támogatja a Microsoft Band Forrás: Microsoft



A kütyü nem csak windowsos, hanem androidos mobilokkal és iPhone-nal is használható, ezt külön hangsúlyozzák a honlapján, bár például a beépített mikforonnal használható hangvezérlési funkciói egyelőre csak Windows Phone szoftverrel működnek - ez egyébként nem tud magyarul e sorok írásakor. IPhone-ból legalább 4S modellre, Androidból 4.22-as verzióra, Windows Phone-ból 8.1-es kiadásra van szükség a használatához.

Egész nap méri a pulzust

Specifikációi szerint a kütyü a nap 24 órájában méri viselője pulzusát egy olyan szenzorral, ami a bőrben lévő hajszálerekben áramló vér pulzálása alapján tudja a dobbanások számát számítani. Gyorsulásmérője és giroszkópja segítségével a lépéseket is számolja a pánt.

Microsoft Band Forrás: Microsoft



A Band beépített GPS-t is tartalmaz a lefutott, vagy biciklivel bejárt területek feltérképezéséhez, illetve különböző edzésterveket is tud javasolni viselőjének, és az elégetett kalória mennyiségéről is tájékoztat.. A kütyü alvásmonitorozásra is alkalmas, ha még éjszaka is viselik - bár az egyelőre nem derül ki, milyen az üzemideje, és mikor lenne praktikus tölteni. A Microsoft szerint a Band a legfejlettebb fitneszpánt a piacon.

A Microsoft Band felépítése Forrás: Microsoft


Ha okostelefonhoz kapcsolódik, a Microsoft Band a bejövő üzenetekről, naptárbejegyzésekről, hívásokról is tájékoztat, és ébresztőóra helyett is használható. Az óra még az aktuális UV-sugárzásról is tájékoztatja viselőjét.

Appok is kellenek hozzá

Nem csak hardvert, a Microsoft Band által begyűjtött adatok feldolgozását végző appokat, és ezekhez kapcsolódó felhőszolgáltatást is indít a cég Microsoft Health gyűjtőnéven. Ez iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is megjelenik.

Microsoft Band Forrás: Microsoft



Az adatok elemzésével a fitneszpánt például meg tudja mondani, hogy egy edzés után mennyi pihenésre van szüksége viselőjének. Ehhez pedig mindig figyelembe veszi az aznapi alvás mennyiségét is - persze ez csak akkor áll rendelkezésre, ha a pántot tulajdonosa szinte folyamatosan viseli. A Health szolgáltatásai egyébként nem csak a Microsoft saját pántjával, hanem egyéb gyártmányokkal is használható lesz.