Leesett az állunk az új iMactől

imac 5K
Vágólapra másolva!
Elképesztő az 5K-s képernyő, és nem szívat rajta Windows. Megvenni mondjuk nem tudnánk.
Vágólapra másolva!

Az Apple két héttel ezelőtti bemutatójának meglepő módon nem az iPad, hanem egy asztali számítógép volt a legnagyobb sztárja. Az iMacből ugyanis olyan csúcsmodell készült, amely 27 colos monitorján – felbontásban – részletesebb képet ad, mint egy jobb magyar mozi vászna vagy a legdrágább ultra-HD tévé.

Ehhez képest már az ultra-HD is gagyi

Ez a valóságban is meggyőző, a rendszer gyakorlatilag úgy néz ki, mintha egy óriási iPadet látnánk. A betűk tűélesek, ugyanolyan jól olvashatók, mint a legjobb iPaden. Fotókat is nézegettünk rajta, egy átlagos felbontású digitális fénykép teljes valójában megjelenik rajta, a lefotózott fák levelei egyenként látszanak, egy macskáról készült portrén pedig egyenként láthatók a szőrszálak.

Még a fotón is átjön az új iMac szuperéles képe Fotó: Csanádi Márton - Origo

A tévékészülékekből még csak most jelennek meg az első ultra-HD, más néven 4K felbontást kínáló modellek, de az Apple már 5K-s panelt szerelt asztali egybegépébe. A rövidítéssel egyébként azt jelzik, hogy a kijelző felbontása oldalirányban több mint ötezer pixel széles.

Nem ez az első Retina-kijelzős számítógépe az Apple-nek, a MacBook Pro laptopból már régóta kapható ilyen változat, de a jóval kisebb 13,3–15,4 colos képernyőn sokkal kisebb felbontással is el lehet érni a szuper élességet. Egy csaknem tévéméretű, 27 colos gépen ehhez már 5K-s felbontásra van szükség.

A szuperképernyő nem Apple-találmány

Ha az 5K iMac előtt ülünk, folyamatosan 14,7 megapixeles képekkel bombázza a szemünket, egy másodperc alatt több tucatszor. Ehhez képest egy ma még bőven jónak számító full-HD-s monitor csupán 2,1 megapixeles képekkel dolgozik. A szuperképernyő egyébként – nem meglepő módon – nem az Apple találmánya, az LG gyártja az iMachez – derül ki az iFixit vizsgálatából, de az már az Apple fejlesztőit dicséri, hogy a Mac OS X rendszer korrektül kezelni tudja a hatalmas felbontást.

Nem mindig van ez így: Windows 8.1 alatt a saját asztali gépemmel kínszenvedés volt egy ultra-HD-s megjelenítő használata: a háttérkép ugyan csodásan nézett ki, de nem működött jól minden szoftver óriásfelbontásban. Az egyiknek a betűi voltak pixelesek, a másiknak pedig a gombjai, a menüje lett parányi. Windowsos laptopból is próbáltunk már óriásfelbontásút, de annak a használata sem volt problémamentes.

Az Imagazin fotója egy régi és egy új, 5K-s iMac képének különbségéről Forrás: imagazin.hu

Hasonló gondoknak nyoma sem volt az iMacen: a programok a Mac OS X rendszer által használt, vektoros betűtípusokat használják, ezeket gond nélkül lehet nagyítani, kicsinyíteni. Az iStyle irodájában másfél órán át nyomkodhattuk a gépet, eközben megmutatták, hogy az Apple rendszerét annyira felkészítették a jövő képernyőire, hogy még az ikonok felbontása is akkora, mint egy alapkivitelű iPad Minié: a fenti képen jól látszik, hogy a Pages ikonját felnagyítva még a feliratok is jól olvashatók.

Ez persze jelentős részben köszönhető annak, hogy az Apple rendszerének nem univerzálisan kell futnia mindenféle hardveren – ahogy a Windowsnak –, a cég a saját gyártású gépeire optimalizálja a Mac OS X-et.

A Mac OS X Yosemite egyetlen ikonja 1024 x 768 pixeles. Mint egy iPad Mini képernyője Fotó: Csanádi Márton - Origo

Ahogy a Windows, úgy a Mac OS X sem lenne jól használható az 5K-s képernyő natív felbontásában: bár a munkaterület hatalmasra nő, a menük és az ablakok túlságosan kicsik. Ezért van a rendszerben egy intelligens nagyítófunkció, ebben egy csúszkával lehet állítani, hogy mekkora betűket, menüket szeretnénk látni.

Ha valaki mondjuk rövidlátó, annak érdemes nagyobb betűket, gombokat, menüket választania, így nem folyik ki a szeme a netes hírek olvasása közben. Videovágáshoz viszont a kisebb ikonok és gombok, de nagyobb rendelkezésre álló munkaterület az optimális, de ezt újraindítás nélkül, két klikkeléssel át lehet állítani. A hasonló egyszerű állítási lehetőség a Windows 8-ból nagyon hiányzik.

Nagyon ötletes a dizájn, középen igazából nagyon kidudorodik, mégis szupervékonynak tűnik az iMac. Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az iStyle-nál lévő első retinás iMac a legolcsóbb, Intel Core i5 processzorral, 8 gigabájt memóriával, AMD Radeon R9 M290X grafikus kártyával és flashmemóriával is felszerelt, 1 terabájtos merevlemezzel szerelt típus volt, de még ezért is 850 ezer forintot kell fizetni. Fél terabájtos SSD-meghajtóval, erősebb, i7-es lapkával a gép ára egymillió forintnál is több.

De a rendszer még ezen a hardveren sem futott lomhán. Némi megtorpanást egyedül akkor érzékeltünk, amikor a háttérben egy 4K felbontású videó vágását végző Final Cut szoftver futott, ekkor a szoftverek közötti váltás már egy kicsit megakadt, de a rendszer reszponzív maradt.

Ennyi minden elfér egy 5K-s képernyőn Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az iMac hűtése még akkor is csendes maradt, amikor a rendszert leterhelő mérőprogramot indítottunk el, az egybegép gyakorlatilag zajtalanul működött végig. Már a YouTube-on is lehet nézni 4K-s videókat, ezeket az izmos grafikus kártyával szerelt konfiguráció már folyamatosan le is játssza – míg saját windowsos PC-m elhasalt rajta az ötvenezer forintos grafikus gyorsítójával.

Az asztali gépünk is iPad lesz

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a méregdrága iMacen tökéletes lenne az élmény: itt is szükség van arra, hogy minden megnyitott videón manuálisan állítsuk a minőséget maximálisra. A leggyorsabb otthoni szélessávú net is kevés az ultra-HD-s videók streamelésére, gyakran kell megállni pufferelés miatt. Filmeket pedig egyelőre hiába keresünk a full-HD-nál sokkal jobb minőségben: még amerikai netes tékákból is csak néhány tévékészüléken lehet ilyeneket elérni, extra havidíjért.

Ön vásárolna otthoni számítógépet 850 ezer forintért? Valószínűleg nem, és a legtöbb magyar, de még amerikai felhasználó sem. Akkor miért pont a nappalikba szánt gépébe szerelt szuperképernyőt az Apple? A válasz meglepő: azért, mert az iMac az egyetlen, amellyel ez megoldható. Hiába gyorsabb a külső monitorral használható Mac Pro munkaállomás az iMacnél, jelenleg nem létezik olyan csatlakozó, amely képes lenne az 5K-s Retina kijelző képminőségét átvinni. Ilyet egyelőre hiába keresünk a PC-n is. Ellenben az egybeépített iMacben belső csatlakozóval meg tudták oldani a hatalmas információmennyiség átvitelét. Ezt a gépet bárki imádni fogja, aki videovágással vagy képszerkesztéssel foglalkozik, otthonra egyelőre megfizethetetlen. Két-három év múlva viszont már versenyképes lehet, és végre nem fog kifolyni a szemünk a monitor előtt.