Bánatpénzt fizet az Intel az öreg Pentium 4-esekért

Vágólapra másolva!
Csaltak a cég processzorának teljesítményét illetően. 15 dollár jár a panaszosoknak.
Vágólapra másolva!

A bíróság malmai lassan őrölnek: amerikai felhasználók még a kétezres évek elején eladott számítógépek kapcsán indítottak pert az Intel és a Hewlett-Packard cégek ellen. A perközösség tagjai azzal vádolták a chipgyártó és számítógépgyártó cégeket, hogy azok manipuláltak egyes számítási teljesítmény mérésére és összehasonlítására használható szoftverekkel. A mérőszoftvereket használják a rendszerek tesztelésére

Manipuláltak a jobb eredményekért?

Ezt azért tették, hogy a WebMark 2001 és a SYSMark 2001 szoftverek lefuttatásakor a még 2000-ben piacra dobott Pentium 4 processzorok jobb eredménnyel szerepeljenek. A felperesek szerint az Intel a P4-es lapkák fontos ismérveit is elhallgatta, a manipulációról pedig a HP-nak is tudomása volt.

Bár a gyártók nem ismerték el bűnösségüket, a felperesekkel peren kívüli egyezségre léptek. Ennek értelmében azok az amerikai felhasználók, akik 2000 november 20. és 2002 június 30 között két gigahertzesnél kisebb teljesítményű, otthoni használatra szánt Pentium 4-es számítógépet vásároltak, kártérítésre jogosultak.

15 dollár járhat a károkért

A panaszosok ezen a honlapon keresztül nyújthatják be kárigényüket, de függetlenül a vásárolt számítógépek számától, az Intel és a HP legfeljebb 15 dollárt, vagyis kevesebb mint 4 ezer forintnak megfelelő kártérítést fizet ki.

A beadványban egyébként csak a számítógép gyártóját, a vásárlás helyét és a megközelítő dátumát kell megadni, az egykori számlák bemutatására nincs szükség. A megállapodás részeként az Intel négymillió dollárral támogat oktatási célú non-profit szervezeteket is. A perben az utolsó meghallgatásra jövő január 23-án kerül sor.