A viselhető gép lesz menő az idén

Google glass, viselhető számítógép, okoskütyü, I/O konferencia, San Francisco
Vágólapra másolva!
2014 legnagyobb dobása kétségtelenül a Google Glass piacra kerülése lesz, de jönnek új okosórák, a videojátékok világát forradalmasító virtuális sisak és óriástabletek is.
Vágólapra másolva!

Tavaly már elfogadható áron is lehetett jó táblagépet venni, egy igazán jó okostelefon azonban még mindig százezer forintnál is többe kerül. Ezeknek a készülékeknek a fejlődése az idén sem lesz túl látványos: a gyorsabb lapkák, jobb minőségű képernyők fokozatosan bekerülnek az olcsóbb modellekbe, a drágább készülékek esetében pedig a hardver teljesítménye lesz egyre nagyobb.

Az okosszemüveg az új Szent Grál

2014 legnagyobb dobása kétségtelenül a Google Glass piacra kerülése lesz. A miniatűr, szem elé helyezhető képernyőt tartalmazó, beszéddel vezérelhető okosszemüveget tavaly a cég még csak amerikai tesztelők szűk köre számára kínálta. Januártól azonban a cég Korlátlan hozzáférés nevű zeneszolgáltatásának amerikai előfizetői is megrendelhetik a szemüveget 1500 dollárért, ami 330 ezer forint, vagyis egy jobb laptop ára.

A Glass végleges változatát hagyományos szemüveggel is használni lehet majd Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Mire jó az okosszemüveg? Az okostelefon funkcióit teszi elérhetővé anélkül, hogy ahhoz kézben kellene tartani a telefont. A beépített miniképernyő a Terminátor-filmek robotjaihoz hasonlóan a látómezőben képes megjeleníteni hasznos információkat, például egy adott címhez vezető utat. A minikijelző felbontása ugyan alacsony, de a szövegek, ábrák vagy képek megjelenítésére ez is elegendő.

A jelenlegi verzió jobb oldali nyerge egyben tapipad is, bár az eszköz alapvetően hangvezérlésre termett, utasításokat az “OK, Glass” parancs elmondása után lehet adni neki. Beépített kamerája rövid videókat és fotókat is tud rögzíteni, okostelefonon keresztül pedig akár élőben is képes közvetíteni a viselője által látottakat, bár ez eléggé meríti a néhány órás üzemidejű akkumulátort. Jelenleg csak az Explorer nevű, fejlesztői változat kapható az okosszemüvegből, ezért valószínűleg érdemesebb megvárni a végleges változatot, amely már meglévő, hagyományos szemüvegre is felpattintható lesz, és várhatóan kevesebbe is fog kerülni. Egyébként nem a Google az egyetlen cég, amely okosszemüveget fejleszt, az amerikai Vuzix M100-as modellje ötszáz dollárral olcsóbb – bár bumfordibb – a Glassnál.

Jó lesz végre az okosóra?

A fontos információkat a szemünk előtt megjelenítő kütyühöz képest kőkorszakinak tűnnek a tavaly óta kapható okosórák, amelyek választéka az idén tovább bővül. Az e-tinta képernyős Pebble-t szerettük: ennek gyártójával már a Mercedes-Benz is együttműködik, az órák képesek a gyártó autóinak belső rendszereivel kommunikálni, meg lehet nézni rajtuk a fogyasztást, rezegnek, ha útszűkület várható, de azt is megmutatja, hogy egyáltalán be van-e zárva az autó. Néhány napon belül ebből az első generációs modell utódja is megérkezik, és nemsokára saját appboltja is indul. A Casio G-Shockjából is létezik már bluetoothos verzió: a lítiumelemről kétéves üzemet kínáló modell csak a bejövő üzeneteket tudja jelezni apró képernyőjén (vagy rezgéssel), és a zenelejátszást lehet vele távirányítani, viszont csak néhány okostelefonnal kompatibilis.

A Samsung első okosórája nem aratott nagy sikert Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Samsung hamar lemerülő okosóráját tavaly nem kedveltük, az idén ebből is várható új verzió, de várhatóan a Sony is előrukkol egy új modellel. Láthatólag még nem kristályosodott ki, hogy tulajdonképpen milyen képességeket is várnak a vásárlók egy okosórától, hasznos-e számukra a facebookos figyelmeztetők megjelenítése, vagy inkább sporttevékenységüket szeretnék vele monitorozni. Az Omate TrueSmart nevű okosóra eltérő megközelítést alkalmaz, a bumfordi kivitelű készüléket ugyanis nem telefonhoz kapcsolva kell használni, mivel saját maga egy komplett mobilkészülék, amely SIM-kártyával működik. Az óra nem csak alapfunkciókat kínál, például facebookozni is lehet rajta, más kérdés, hogy egy ilyen apró képernyőt mennyire lehet komfortosan használni.

Jönnek a görbe mobilok

Nem számítunk idén áttörésre az okostelefonoknál. A Samsung széltében, az LG hosszában hajlított képernyőjű androidos modellt dob piacra, de az ívelt kivitelnek a használhatóságra nincs túl sok hatása (a Samsungnál a képernyőt lehet aktiválni az asztalra helyezett telefon megdöntésével), legfeljebb egy kicsivel jobban kézre áll a készülék. Jönnek a még jobb képernyők, még erősebb hardverek, és a csúcsmodellek zöme öt-hat colos képernyővel lesz felszerelve. Ilyen méret mellé már kellően nagy kapacitású akkumulátor is elfér, amivel már többnapos üzemidőt is el lehet érni.

Egyedien néz ki, de túl sok haszna nincs a görbe képernyőnek Forrás: Samsung

Elvileg az idén vadonatúj iPhone-nal rukkol elő a mobiljának kompakt méretéhez eddig makacsul ragaszkodó Apple is. Ez a készülék sem kiemelkedő üzemidejéről híres, amit meghosszabbítani valószínűleg csak nagyobb méret mellett lehetne számottevően. Remélhetőleg a vezeték nélküli töltési megoldások a készülékek szélesebb körében elterjednek, mert viszonylag elérhető áron – egy ilyen töltő nagyjából tizenötezer forintba kerül – sokat javítanak az okostelefont vagy tabletet használó komfortján.

Benne leszünk a játékban

A Google szemüvegétől eltérő felhasználásra való, de az idén végre megjelenik az Oculus Rift nevű virtuális sisak is, amely a videojátékok világát forradalmasíthatja, segítségével a virtuális térben – videojátékban, Street View panorámán – ugyanúgy szét lehet nézni, mint a valóságban: a látvány sokkal szebb lesz a korábbi virtuális sisakokénál, és ennek a kütyünek várhatóan nem is lesz megfizethetetlenül nagy az ára, ezért sok játékoshoz eljuthat. Nem véletlen, hogy a céghez nemrég John Carmack, a Doom és Quake játékok atyja is csatlakozott.

Az Oculus Rift lesz az első jól használható virtuális sisak Forrás: Oculus Rift

Már tavaly karácsony előtt megjelent az új Playstation és az új Xbox, azonban csak az idén jelennek meg rájuk az igazán látványos új játékok, az eddigi kínálat még nem használta ki képességeiket. Érdemes lesz figyelni a Steam nevű internetes videojátékbolt Steambox névre keresztelt gépeinek idén várható érkezését is is. A kompakt kivitelű PC-kből többféle teljesítményű és felszereltségű modell várható, melyekhez egy újfajta irányítót is fejlesztenek.

Jönnek az óriástabletek

Miután karácsonykor világszerte a tabletek fogytak a legjobban, nem valószínű, hogy jelentősen csökkenne az áruk az idén.

Hét-tíz colos méret esetén a táblagépek képminőségét gyakorlatilag már nem lehet hova javítani, de az idén ennél nagyobb táblagépek is bemutatkoznak, a full-HD-nál is nagyobb felbontással. A hírek szerint a Samsung Galaxy Note Prójának 12,2 colos képernyője lesz, amely 2560x1600 pixeles felbontásával a legtöbb profi monitornál is szebb képet fog biztosítani. Izmos hardvere lesz, a munkában pedig a már ismert digitális toll segíti a felhasználót.