Büntetni fogják a lájkokat tarhálókat

Mennyit ér egy Facebook lájk?
Vágólapra másolva!
Nem fognak megjelenni a Facebook hírfolyamában a lájkolásra vagy megosztásra buzdító bejegyzések.
Vágólapra másolva!

Ezt a Facebook a cég sajtóoldalán publikált közleményben jelentette be. Az itt olvasható információk szerint a közösségi háló hadat üzen az olyan bejegyzéseknek, amelyeket szándékosan úgy fogalmaznak meg, hogy lájkolásra, megosztásra buzdítsák a felhasználókat például a "lájk, ha tetszik a csaj", vagy hasonló frázisokkal.

Erre azért szánta rá a Facebook, mert felmérései szerint az ilyen kommentárokkal ellátott bejegyzések általában sokkal több megosztást és lájkot kapnak, ezáltal több felhasználó hírfolyamában jelennek meg, minta a "normális" bejegyzések vagy fotók. Ugyanakkor az ilyen lájktarhálós bejegyzések a cég szerint általában kevésbé releváns tartalmat hordoznak, ezáltal lerontják a hírfolyam tartalmának minőségét, vagyis rontják a felhasználói élményt.

Az ilyen tartalmakat fogja eltüntetni a Facebook Forrás: Origo

Ez egyébként alapvetően nem a Facebook hibája, mert algoritmusa az ismerősök által megosztott és lájkolt bejegyzések alapján ajánl tartalmat, arról pedig a cég nem tehet, hogy a felhasználók mindenre ész nélkül kattintanak. A mesterséges beavatkozásra azért van szükség, mert ez most már erőteljesen a felhasználói élmény kárára megy.

A Facebook kezdetben azokra az oldalakra fog koncentrálni, amelyek gyakran posztolnak lájkokat, megosztásokat vagy kommenteket tarháló bejegyzéseket. Őket a hálózat azzal fogja büntetni, hogy bejegyzéseik nem jelennek majd meg táboruk hírfolyamában. Ezenkívül az olyan bejegyzésekért is hasonló büntetés jár majd, amelyek valamilyen programozási trükkel, például rejtett lájkgombbal veszik rá a felhasználókat a kattintásra.

A vállalat algoritmusa azt vizsgálja, hogy egy adott linknél milyen nagy a lájkolások vagy a megosztások aránya, de a Facebook szerint képesek lesznek megkülönböztetni a gagyi tartalmat a teljesen legitim, jó minőségű, mégis népszerű tartalmaktól.