Bármely zár feltörhető a mobilalkalmazással

Kulcsmásolás, kulcs szkennelés mobillal
Vágólapra másolva!
Bárki feltörheti a szomszéd ajtaját, vagy kölcsönadhatja egy barátnak a lakáskulcsát e-mailen keresztül, ehhez nincs másra szükség csak az iPhone-on futó KeyMe alkalmazásra.
Vágólapra másolva!

Minden további nélkül le lehet másolni egy kulcsot mindössze egyetlen perc alatt, s ehhez nincs másra szükség, mint egy iPhone okostelefonra. Andy Greenberg, a Wired riportere mutatta be, milyen egy egyszerű is egy betörőnek egy alkalmazás segítségével másolatot készítenie autó- vagy lakáskulcsunkról.

Könnyen nyomtathatunk új példányt

A KeyMe a telefon kameráját használja szkennelésre, majd egy digitális adatbázisba menti el a kulcs pontos jellemzőit. Így egy kulcsmásolónál készíthetünk újabb példányt belőle, vagy a KeyMe partnereinél az ujjlenyomat megadása után ki is “nyomtathatunk” egy új kulcsot. Utóbbi szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, de a cégvezető tervezi a nemzetközi terjeszkedést is.

Így működik a KeyMe alkalmazás Forrás: Origo

“A kulcsok soha nem bizonyultak a legbiztonságosabb megoldásnak lakásunk, vagy autónk védelmére, de egy ilyen technológia mellett még inkább érdemes meggondolni, kinek adjuk oda a kulcscsomónk” - írta a The Verge magazin.

A zárcsere a múlté?

Persze van pozitív oldala is az alkalmazásnak: ha az ember elveszíti a kulcsát, nem találja a nagy reggeli rohanás közepette, a zárcsere pedig igen csak költséges, helyette ott a KeyMe. A mobilalkalmazás az ilyen problémákra kíván megoldást nyújtani.

A 3 éve működő start-up vállalkozás a szkennelés, a kulcsmásoló gépek és a 3D nyomtatás adta technológiákat ötvözi. Az applikáció segítségével bárki feltöltheti az össze kulcsát a cég szervereire, ahol felhő alapon tárolódik, így ha kölcsön kell azt adni, nincs más dolgunk, mint e-mail üzenetben átküldeni.

Átértékelődik a biztonság kérdése

A The Wired magazinnak nyilatkozó szakértők szerint az alkalmazás fogadtatása alapvetően pozitív lesz, mert ennek köszönhetően az egyszerű emberek is megértik, milyen könnyű és gyors egy kulcsmásolás. “Így átértékelik a biztonság kérdéskörét”.