A laptop azt is tudni fogja, ha rossz a kedvünk

A NeuroSky agyhullám-monitorozó headsetje
Vágólapra másolva!
 Az agyhullámokat mérő szenzor kikapcsolja a munkától elterelő jelzéseket.
Vágólapra másolva!

A felhasználó lelki állapotának megállapítására képes szoftverről a számítógépeket gyártó Dell cég kutatórészlegének vezetője, Jai Menon nyilatkozott a BBC-nek.

Nem is igazán high-tech

A cikkből kiderül, hogy annyira nem is különleges a megoldás, hiszen egy több éve kapható, a NeuroSky cég által gyártott, fejhallgatóhoz hasonlóan viselhető szenzort használnak hozzá. A néhány tízezer forintos eszköz egy kompakt kivitelű elektroenkefalográf (EEG) segítségével monitorozza az agyhullámokat.

Miért jó, ha a PC-nk vagy az okosmobilunk tudja, hogy dekoncentráltak, fáradtak vagy idegesek vagyunk? Menon szerint azért, mert egy - a jelenleginél - intelligensebb operációs rendszer képes lesz ehhez alkalmazkodni: például a frusztrált felhasználó telefonját hangpostára állítja, vagy nem hagyja, hogy a bejövő levelek értesítései elvonják a figyelmét a végzett feladatától, vagy akár pihenőt is javasolhat.

Ehhez hasonló érzékelőt használt a Dell is

Az ehhez szükséges szoftver kifejlesztésén a Dellnél két kutató is dolgozik, a jelenlegi prototípus ugyanis még csak ötven százalékos sikerrel találja el viselője lelki állapotát. A jelenlegi várakozásaik szerint három éven belül elkészülhet egy jól működő változat.

A fáradt játékos könnyebb ellenfeleket kap

A Dell szakértője a fentieknél életszerűbb felhasználási javaslattal is előrukkolt: a szenzorral például videojátékok nehézségi szintjét lehet majd a felhasználó fáradtsági szintjéhez igazítani, hogy mindig megfelelő kihívást és élményt nyújtsanak a programok. A fáradt játékosnak bénább ellenfeleket, a pihentnek ügyesebbeket.

A NeuroSky agyhullám-monitorozó headsetje Forrás: NeuroSky



Nem a Dell az egyetlen cég, amely lehetőséget lát a felhasználó mentális állapotának vizsgálatában, a Microsoft nemrég egy okosmelltartót mutatott be, amely szívritmust méri és a bőrre tapadó érzékelőivel mutatja ki a stresszt vagy az érzelmeket. A BBC úgy tudja, hogy az IBM is fejleszt hasonló érzékelőket, csakúgy, mint a Valve nevű videojátékgyártó cég.

Egy brit startup cég képes volt összekötni a NeuroSky érzékelőjét egy Google-szemüveggel, amely így gondolatvezérlésre képes fotókat rögzíteni.

A rosszkedvem a magánügyem

Nem mindenki tartja örvendetesnek a fejlesztéseket, az Oxford Egyetem számítógépes interakciókkal foglalkozó szakértője, dr. Bernie Hogan szerint az ember lelkiállapota bizalmas, privát információ, amelyhez nem jó, ha egyetlen munkáltató is hozzáfér.

Hogan szerint ráadásul ezekről a technológiákról már évek óta azt mondjék a gyártók, hogy már csak néhány évet kell várni tömeges elterjedésükre, de erre végül sosem került sor.