A cápáktól kell védeni a Google kábeleit

Vágólapra másolva!
A kevlárhoz hasonló anyaggal burkolják az optikai szálat, hogy ne tudják átharapni a cápák.
Vágólapra másolva!

Erről a Google egyik termékmenedzsere nyilatkozott a cég felhőszolgáltatásait népszerűsítő roadshowjának egyik állomásán. Dan Belcher szerint a tengerfenéken végighúzott optikai kábeleket gyakran támadják meg cápák, ezért kell azokat szupererős, szénszálas anyaggal burkolni.

Kezet nem harapnak, csak optikát

Napjaink leggyorsabb adatátvitelt biztosító kábelei alapból elég sérülékenyek, hiszen fényt továbbítanak teljes hosszukon. A Guardian beszámolója szerint a Google mellett más cégek is hasonló módszerekkel próbálják óvni tengeralatti kábeleiket a sérülésektől. Egy másik optikai kábel néhány évvel korábbi cápatámadásáról videót is publikáltak. A kábelek gyakran sérülnek meg földrengések, halászok hálóitól, hajók horgonyaitól, illetve önmagában a magas víznyomás hatásaitól is.

Így támad egy cápa egy optikai kábelre

A probléma egyébként nem új keletű, a New York Times például már 1987-ben beszámolt hasonló esetről: akkor egy telefonhívások továbbítására használt optikai kábel létesítői tapasztalták, hogy a kábeleket gyakran támadják meg cápák.

Megérzik az áramot

A lap akkori híre szerint a kommmunikációs kábeleket kiépítő cégeket akkor meglepetésként érte a jelenség, a korábbi rézkábeleket ugyanis nem támadták meg víziállatok. Bár még nem sikerült biztosan megtalálni azt, hogy a cápák miért támadnak a kommunikációs kábelekre.

Az eddigi vizsgálatok azonban azt valószínűsítik, hogy a cápák különösen jól érzékelik az elektromágneses hullámokat. Bár az optikai szál belsejében csupán fény utazik, az ilyen vonalakon nagyjából száz kilométerenként olyan jelerősítő, ismétlő berendezéseket kell beiktatni, amelyek energiaellátásához elektromos áramot is továbbítani szükséges. Valószínűleg ez az áram vonzza a cápápkat az optikai szálakhoz - írja a Guardian.