A Windows 8 után rögtön a Windows 10 jön

Windows 10
Vágólapra másolva!
A mindenen futó Windows akkora szám, hogy kihagynak egy verziószámot. A Windows 10 olyan, mintha a Windows 7-et és a Windows 8-at összekeverték volna.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint kedd este jelentette be a Microsoft a Windows következő verzióját. A várakozásoktól eltérően a szoftver nem a Windows 9 vagy a Windows nevet viseli, hanem Windows 10-nek nevezték el. A cég szerint ugyanis akkora újdonságot jelent, hogy a kilences verziót egyszerűen kihagyják.

Windows még nem futott ennyi mindenen

Az új rendszer okostelefontól a PC-ig és játékkonzolig mindenféle rendszeren futni fog, bár ennek mikéntje nem derült ki: minden bizonnyal arról van szó, hogy az okostelefonon, Xboxon vagy számítógépen futó WIndowsok egyaránt képesek lesznek ugyanazoknak az appoknak a futtatására, de hagyományos szoftverek esetében nem lesz közöttük ilyen átjárhatóság.

Mindenre Windows 10-et akar a Microsoft Forrás: Microsoft

Joe Belfiore, a Microsoft operációs rendszerekért felelős vezetője szerint Windows korábban még sosem futott eszközök ilyen széles körén. A Microsoft San Francisco-i bemutatójára csak mintegy ötven média kapott meghívást, az élő közvetítésről a cég ezúttal lemondott. Az első információk a jelen lévő lapok tudósításaiból láttak napvilágot.

Tényleg visszatér a Start menü

A Windows 8 megjelenésekor a cég hosszasan érvelt a megszokott Start menü eltüntetése mellett, pedig az azt felváltó nyitóképernyőt nem szerette a felhasználók többsége. Legalább utólag hajlandó elismerni a hibát a cég: a Windows 10-ben visszatér a Start menü, amely némi fejlesztésen is átesett.

Nyitóképernyő helyett új Start menü kerül a Windows 10-be Forrás: Microsoft

Mérete az egérrel átméretezhető, és a szoftverek mellett appok csempéit is el lehet helyezni benne. A Windows 8-hoz hasonlóan ugyanis a 10-ből sem marad ki az alkalmazások támogatása. Az appoknak sem kell már teljes képernyős méretben futnia, normál ablakban is indíthatók. Ez a Windows 8-ban nem volt lehetséges, csak külső fejlesztésű segédprogramokkal, de nem teljesen hibamentesen. A Start menü újraélesztése azért fontos, mert így az új rendszer nem lesz olyan idegen a Windows 7-et használók számára, mint amennyire a Windows 8 volt.

Így futhat egy app ablakban a teljes képernyő helyett Forrás: Microsoft

A Windows 7 és a Windows 8 találkozása a Windows 10

A mostani rendezvényen a Microsoft beismerte, hogy a Windows 8-ban debütált csempés felületet és a teljes képernyős appokat egérrel és billentyűzettel bizony nem volt kényelmes használni. A rendszer premierjekor videón is megörökítettük, hogy mennyire nehezen boldogulnak a felhasználók vele. Ehelyett a Windows 10-be egy olyan felületet terveztek, ami a készítők szándékai szerint egyaránt jól használható érintőképernyőn, vagy egérrel és billentyűzettel is. Nem kell többé táblagépes és asztalmód között váltogatni.

Nem fog eltűnni viszont a rendszerből a képernyő jobb oldalából előhúzható - a Windows 8-ból ismert - Charms menü, amelyből beállításokat lehet elérni.

Ilyen lesz több asztalt kezelni a Windows 10-ben Forrás: Origo

A Start menü mellett egy új gomb is felbukkan a Windows tálcán a bemutató szerint: ez nem tesz mást, mint listázza a képernyőn miniben a futó programokat és appokat. A Windows 10-ben emellett lehetséges lesz több virtuális asztalt is létrehozni. Ez akkor lehet praktikus, ha minden feladathoz összeválogatják a megfelelő beállításokat és programokat: például az egyikben csak böngészés és chatelés folyik, a másikban mondjuk grafikus munka, a harmadikban pedig táblázatkezelés, szövegszerkesztés.

Viszont a táblagépet használók szemszögéből némileg visszalépésnek tűnik a Windows 10, mivel sokkal inkább az egérrel és billentyűzettel dolgozókat látszik szolgálni, mint a képernyőt ujjal böködőket - legalábbis az első képernyőmentések alapján. Lehet, hogy a Windows 10-et majd pont érintőképernyővel lesz rossz kezelni? A Verge videója alapján nem feltétlenül, mivel a kezelőfelület egy kicsit mindig átalakul annak megfelelően, hogy épp mivel használják. Ez elvileg könnyebb kezelést biztosít, mint a két teljesen eltérő felülettel operáló Windows 8. Ez a funkció még nem lesz teljes értékűen benne a tesztverzióban.

Ez azért fontos, mert a túlságosan otthoni felhasználókra szabott Windows 8-at a vállalati felhasználók - a Microsoft nagyon fontos ügyfelei - döntő többsége teljes egészében ignorálta, és maradt a Windows 7-nél. Az új Windowshoz a vállalatok akár saját, belső appboltot is indíthatnak, amelyből a dolgozók egyszerűen telepíthetik a munkához használt alkalmazásokat. Minden Windows 10-et - a mobilos és táblagépet kiadásokat is - központilag lehet vezérelni, ha erre a céges környezetben szükség van.

Bárki kipróbálhatja

Maga a Windows 10 csak valamikor jövőre érkezik meg: mivel a cég még áprilisi konferenciáján tervez újdonságokat bejelenteni róla, nagyjából az év közepe tájékán várható a végleges verzió érkezése - hangzott el a keddi bemutatón. Arról még nem lehet tudni semmit, hogy az előzetes pletykák szerint valóban ingyen juthatnak hozzá-e majd a rendszerhez a Windows 8-at használók, vagy fizetniük kell érte.

Korai, nem végleges változatát azonban a már szerdán induló Windows Insider Program keretében bárki tesztelni tudja majd. A Technical Preview nevet viselő teszkiadás laptopon és asztali PC-n lesz kipróbálható, később egy szerverváltozat is követi. A bemutatót követően a Microsoft honlapjának Windows 10-zel foglalkozó részei túlterhelés miatt ideiglenesen elérhetetlenné váltak - úgy látszik az embereket még mindig érdekli a sokat szidott rendszer.