Csatatérré alakítja a szobát a szuperprojektor

A RoomAlive működés közben
Vágólapra másolva!
Ha nem elég nagy a tévé, a szoba falait is használja a videojáték.
Vágólapra másolva!

A Microsoft tavaly mutatta be először speciális, a teljes szobát bevetíteni képes, mozgásérzékelővel is felszerelt projektorának prototípusát. A tavaly még IllumiRoom néven emlegetett technológia továbbfejlesztett kiadása már az IllumiRoom 2.0: RoomAlive nevet viseli, és a Microsoft kutatórészlege adott ki róla egy látványos bemutatóvideót.

A RoomAlive működés közben Forrás: Microsoft Research

Az egész szoba a játéktér

A több projektort és mozgásérzékelő szenzorokat használó RoomAlive jelentősen képes kibővíteni a játékteret. Nem csak a falakra, de a bútorokra is játéktér textúráit vetíti rá, távolságmérő szenzorai segítségével pedig ehhez képes letapogatni az egész szoba belsejét.

Így vetíti be a szobát a rendszer Forrás: Microsoft Research



Így lehetséges, hogy a játékbeli szörny mondjuk a szekrény oldaláról bukkanjon elő, a mozgásérzékelő rendszerre csatlakozó játékfegyverrel pedig közvetlenül le lehessen lőni. A rendszer egyébként egy hatalmas nagy érintőképernyővé alakítja a szobát, amely a kézzel végrehajtott gesztusokat is végrehajtja.

A távmérővel letapogatja a szobát Forrás: Microsoft Research

Otthonra még túl bonyolult

Bár a RoomAlive bemutatója egy nappalinak berendezett helyiségben készült, a felvételen azt is megmutatják, hogy a rendszer egyelőre nagyon bonyolult, a plafonon lévő rácsozaton vagy féltucatnyi projektort szereltek fel a teljes játéktér lefedéshez: otthon valószínűleg nem lenne praktikus hat darab készüléket a plafonra rögzíteni.



Ráadásul minden egyes projektorhoz külön fel kell szerelni egy-egy Kinect mozgásérzékelő szenzort is. Pedig maga a rendszer egyébként képes önmagát bekalibrálni, így a felszerelés után utólagos beavatkozásra már nincs szükség. Azt még nem tudni, mikorra készülhet el a kísérleti technológia végleges, fogyasztóknak szánt változata, de valószínűleg ez még több évnyi munkát igényel majd.

Még a kanapé is játéktér lesz Forrás: Microsoft Research