Sosem hallott a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójáról

Xiaomi Mi4 okostelefon
Vágólapra másolva!
A Samsung és az Apple után a kínai Xiaomi adja el a legtöbb okostelefont a világon.
Vágólapra másolva!

Az IDC statisztikái szerint az utóbbi három negyedévben a legtöbb - 78,1 millió darab - okostelefont a Samsung adta el a világon, a dél-koreai cég a piac 23,8 százalékát birtokolja. A második helyetn az iPhone-okat gyártó Apple áll 39,3 millió darabos eladásokkal, és 12 százalékos részesedéssel

Hallotta már ezt a nevet?

A világ harmadik mobilgyártója viszont a harmadik negyedévben a szinte kizárólag ázsiai piacokon aktív kínai Xiaomi lett. Az olcsó, de a nagy márkák hasonló árú készülékeinél jobb paraméterekkel bíró telefonjairól ismert cég 17,3 millió okostelefont adott el a harmadik negyedévben, ezzel részesedése 5,3 százalékra nőtt.

A kínai cég olyan vállalatokat utasított maga mögé, mint az ugyancsak kínai, de okosmobiljaival nyugati piacok felé is nyitó Lenovo, vagy a dél-koreai LG.

Xiaomi Mi4 okostelefon Forrás: Xiaomi

Google-titánt igazolt át

Bár a Xiaomi neve az átlagmagyar számára ismeretlen, ázsiai online boltokból itthonra is rendelhet bárki ilyen készüléket. A Xiaomi egyébként az ötödik helyről lépett elő váratlanul a világ harmadik legnagyobb okosmobil-gyártójává.

Tavaly ősszel a cég a Google egyik vezető munkatársát, a brazil Hugo Barrát tudta átigazolni: Barra korábban az Android operációs rendszer fejlesztését koordináló részleg egyik vezetője volt.

A végfelhasználók és a fejlesztők általában a Google sajtóeseményein láthatták az arcát, mert a legtöbb bemutatón ő prezentálta a szoftver új kiadásainak újításait. A tavalyi év azonos időszakához képest a Samsung 8,2 százalékkal kevesebb készüléket, az Apple 16,1 százalékkal több készüléket adott el a harmadik negyedévben, míg a Xiaomi tavalyhoz képest 211,3 százalékkal növelte eladásait.