Elkészült az első kutyamobil

Kutyamobil
TO GO WITH AFP STORY by Robert MacPherson, LIFESTYLE-US-TECHNOLOGY-DOGS-OFFBEAT A dog named Bandit is trained to do a self portrait on an iPhone by Anna Jane Grossman August 19, 2013 at her studio in New York. Since starting schoolforthedogs.com Anna has taught dozens of dogs how to use touch screen Apple devices. "It's a novelty. It's just sort of a fun thing to do," Grossman told AFP at the canine classroom she runs with partner Kate Senisi near Manhattan's Union Square."There's not a huge amount of purpose to it -- but the way I see it, we're playing games all the time on our iPads anyway, so why not play games with our dogs?" AFP PHOTO/Don Emmert
Vágólapra másolva!
A hámként viselhető szerkezet az állat testbeszédét is érzékeli, a gazda pedig távolból is kapcsolatba léphet segítségével a kutyájával.
Vágólapra másolva!

A North Carolina State University kutatói egy digitális szenzorokkal felszerelt kutyahámot fejlesztettek ki, amely jelentősen megkönnyíti a kutyák és gazdáik közötti kommunikációt - írja a BBC.

Rezgő hívásjelzés kutyáknak is

Az amerikai fejlesztésű hám mozgásérzékelőivel képes érzékelni az állat mozdulatait, így közvetetten testbeszédét is. A készülék képes meghatározni a távolból azt, hogy a kutya épp fut, áll, vagy egy ül. Emellett a szenzorok folyamatosan mérik az állat szívritmusát és testhőmérsékletét is, és az állat stresszszintjéről is tájékoztatást ad.

A hám belsejébe a mobiltelefonokéhoz hasonló rezgőmotorokat is beszereltek, ezek segítségével - előzetes tréninget követően - a tulajdonos kvázi üzenni tud a kutyájának akkor is, ha az nincs a látómezejében.

Tovább okosítható

Az okoshámot ki lehet egészíteni további műszerekkel is: mikrofonokkal, kamerákkal, a környezet jeleit érzékelő szenzorokkal, amelyek hasznos adatokat rögzíthetnek, ha a kutya például katasztrófa sújtotta területen.

"A vakvezető kutyákat arra képzeték ki, hogy viselkedésükkel ne árulják el, ha stressz éri őket, ezért a műszer jelzései különösen fontosak, mert segítségükkel felismerhetjük és enyhíthetjük a kutyák izgatottságát" - mondta Sean Mealin, aki szintén dolgozott a projekten.