Elfeledkezhet a dugóról az új alku miatt

navigáció autó gps dugó baleset mobil térkép app
A Google Térkép elvileg nem a dugón át navigál
Vágólapra másolva!
A BKK valós idejű közlekedési információ bekerültek a Waze navigációs appba. Ezzel még hatékonyabban kerülhetjük el a dugókat.
Vágólapra másolva!

Bekerültek a BKK valós idejű közlekedés információi a Waze ingyenes közösségi navigációs alkalmazásba. Ezzel Budapest lett a harmadik nagyváros Európában (Barcelona és Riga után), melynek közlekedési adatai a szolgáltatást gazdagítják.

A BKK Futár adatai bekúsztak a Waze appba is Fotó: Magócsi Márton - Origo

A Connected Citizens együttműködés keretében a a BKK Futár percre pontos információi - az, hogy mikor jön a villamos vagy a busz, hol van forgalomkorlátozás és baleset - mind bekerültek a Waze alkalmazásba. Ha a felhasználók épp nem jelentettek egy dugót, az akkor is bekerül és felhasználható lesz az útvonaltervezéshez. Az élő térkép valós időben változik a beérkező adatok alapján, használatához csak egy okostelefon vagy táblagép szükséges.

A felhasználók rajzolják a térképet

Az izraeli fejlesztésű, és a Google által egymilliárd dollárért felvásárolt Waze térképét a felhasználók alakítják, akik bizony nagyon aktívak: átrajzolják az útvonalat, ha megváltozott, jelzik a torlódást, útfelbontást és balesetet, sőt kerülőutat is javasolnak, ahogy a traffipaxokról és térképhibákról is "szólnak" egymásnak.

Ahol haladunk, ott útnak kell lennie Forrás: Waze

Magyarországon főleg a nagyobb városokban érdemes használni az appot, Budapesten több mint 57 ezer ember navigál útközben. A Waze ingyenes, de online, tehát némi adatforgalmat generál használat közben. Van 3D-s nézet, újratervezeés és hangutasítás is hozzá.

A megosztás segíti a közlekedést

A "nyílt adat filozófiájára" épülő együttműködést néhány hete az Infotér 2014 konferencián jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója - ez a cég információs fejlesztéseinek egyik utolsó jelentős lépése. A megállapodás lényege, hogy minél több fejlesztővel osztjuk meg adatainkat, így jelen esetben a BKK közlekedési adatait, annál több emberhez jutnak el.

A BKK Info és a Futár adataival az autósok is nyernek, ahogy a wazerek által jelentett valós idejű közlekedési információkkal a BKK forgalomszervező munkája is hatékonyabbá válik.