Mobiljával buktathatja le a hentest és a péket

bolt app élelmiszer top új
MIAMI, FL - JULY 08: Food is displayed on shelves at a grocery store July 8, 2014 in Miami, Florida. According to reports, food prices have risen significantly, with ground beef rising 10.4 percent, pork 12.7 percent and oranges 17 percent from a year ago this May. U.S. Department of Agriculture predicted that food prices would rise and overall 2.5 to 3.5 percent this year, compared to 1.4 percent last year. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Lejárt a sajt szavatossága, vagy nem túl jó a higiénia a boltban? Akár fényképes bejelentést is tehet egy új okosmobilos alkalmazással.
Vágólapra másolva!

December elsejétől elérhető a Nébih Navigátor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új mobilalkalmazása, amellyel a fogyasztók hatékonyan jelenthetik a különböző élelmiszer-biztonsági problémákat. Ha a bolt polcain megbarnult húst, penészes kenyeret találunk, vagy csak lejárt a szavatossága a vajnak, még a helyszínen továbbíthatjuk az információt a hatóságoknak - a szakemberek pedig kivizsgálják - ígéri a hivatal.

A boltig úgyis átnézem a híreket

Ha már úgyis elszigetelt az ónos eső és a leszakadt vezeték a külvilágtól, elmentem bevásárolni, és közben kipróbáltam az appot. Az alkalmazás gyorsan lejön, és nem foglal sok helyet a telefonon, mindössze 6,57 megabájt. A menünek egyszerű, letisztult felülete van, szépek az átmenetek, ahogy az alpontok bekúsznak a képernyőre balról.

Vásárláskor ellenőrizzük a terméket, hívja fel a figyelmet a Nébih Forrás: Nébih

A Hírek, újdonságok menüpont alatt a fontos információk érhetőek el: aki nem tudja pontosan, hogy mi számít vétségnek, itt erről is tájékozódhat. Hogy kinek a felelőssége, ha jelöletlen az élelmiszer, illetve ki tehet róla, ha a polcon marad a termék, pedig az már fogyasztásra nem alkalmas.

Kissé lassan tölti be a már november eleje óta a rendszerbe feltöltött cikkeket az app, de utána könnyedén olvasgathatjuk, és meg is oszthatjuk őket. A riasztások is ebben a menüben jelennek majd meg.

Célzottan támad a hivatal

Nemcsak tájékozódhatunk, de bárhol, bármikor bejelentést is tehetünk az alkalmazással: nincs másra szükség, mint egy okostelefonra vagy tabletre és internetre. Az ingyen hívható zöld szám szolgáltatás továbbfejlesztése ez: immár csatolmánnyal együtt, pontos adatokat megadva jelenthetjük az anomáliát vagy gyanús körülményt. Nemcsak a lejárt ételt vagy egy rossz címkét lehet jelenteni, de higiéniai problémát, helytelen tárolást és minden más gyanús, szokatlan körülményt is. A konkrét problémák jelzése pedig lehetővé teszi a gyors és célzott vizsgálatot.

A vaj még jó januárig, ez a bolt megúszta, hogy feljelentsük Forrás: Origo

Fotó és GPS-lokátor

A bejelentés menete pedig rendkívül egyszerű és gyors. A legrészletesebb a fényképes bejelentés: ha a menübe ugrunk, az alkalmazás rögtön rákérdez, melyik fotóappal akarjuk elkészíteni a felvételt. Ha nem sikerült jól a kép, rábökünk a vissza nyilacskára, és újat készítünk, ha sikerült, pipa, és lépünk is tovább.

Nevet adhatunk a fotónak, majd telefonszámot kér az app a visszajelzés érdekében. A pontos helyszínt is rögzíthetjük: ha a GPS alapból be van kapcsolva a telefonon, felkínálja a címet, de mi magunk is kikereshetjük, bepötyöghetjük manuálisan, akár koordináták, akár cím megadásával.

Ha a GPS be van kapcsolva, felkínálja a helyszínt Forrás: Origo

A Nébih Navigátor ezt követően egy rövid leírást kér a tapasztalt szabálytalanságról. Figyeljünk rá, hogy a gépeléssel 15 percnél többet ne töltsünk el: egyrészt ennél részletesebb jelentésre nincs szükség, másrészt utána kilép a bejelentésből, és kezdhetjük elölről a folyamatot.

Küldés előtt áttekinthetjük az adatokat: a bejelentés kap egy azonosítókódot, alatta szerepel a képcím, telefonszám és helyszín, ezeket még ekkor is lehet törölni. Az összegzés alján található, hogy hány darab fájlt csatoltunk, és a kisdolgozat a problémáról.

A folyamat végén láthatjuk a megadott adatokat Forrás: Origo

Nem szeret pötyögni? Mondja el

Az appból e-mailen keresztül is elküldhetjük, amit láttunk. Ha nincs kedvünk pötyögni, hangalapú vagy telefonos bejelentést is tehetünk. Nemcsak mobilról beszélhetünk, de a Skype, Viber vagy más alkalmazást is kiválaszthatjuk csevegéshez.

Hangfájlt is rögzíthetünk Forrás: Origo

A Nébih a közösség bevonásával akarja elősegíteni a tudatos vásárlói magatartás fejlesztését, illetve a fogyasztók és a hatóságok közötti hatékony és rugalmas együttműködést.

Az app egyelőre csak androidos telefonokon használható, a Google Playből letölthető. Január elsejétől viszont már az iPhone- és az iPad-tulajdonosokat is bevonják a projektbe.