Önjáró autókat épít az Uber is

uber taxi autó
Vágólapra másolva!
Automatikus taxiszolgáltatást akarnak létrehozni: kiiktatják az emberi sofőrt a képletből. Vajon az Uber versenybe száll a Google-lel, vagy felvásárolják?
Vágólapra másolva!

Az Uber közösségi személyszállítással foglalkozó cég egy robotikai kutatólabort nyit Pittsburghben, értesült a TechCrunch. Célja nem más, mint önjáró autók fejlesztése, mellyel egy olyan automatikus taxiszolgáltatásra tudnának váltani, amelyből kiiiktatják az emberi tényezőt, vagyis a sofőrt.

Az Uber megerősítette a központ létrehozását, amelynek “célja a térképek, a járműbiztonság és az autonóm-technológiák fejlesztése lesz”. A cég stratégiai megállapodást írt alá az egyebek közt marsjárókat fejlesztő Carnegie Mellon Egyetemmel. Több mint 50 szakembert alkalmaznak az intézmény és a hozzá tartozó robotikai központ (NREC) kötelékéből.

Az Uber kiiktatná a sofőrt a taxiszolgáltatásból Forrás: AFP/Dominique Faget

A TechCrunch úgy tudja, az Uber saját maga fejlesztené a technológiát, a járműparkot és az infrastruktúrát is. A cég elnöke, Travis Kalanick korábban többször tett arra említést, hogy önjáró autókkal váltaná ki a sofőröket, a mostani lépés ennek a kezdete lehet.

Felvásárolja a Google az Ubert?

Azt nem tudni, hogy az Uber vajon versenybe kíván szállni a Google-lel - amely éppen beindítja saját közösségi taxiszolgáltatását -, vagy pedig felvásárolják a jelenleg 41 milliárd dollárt érő céget: mindenesetre érdekes, hogy éppen egyszerre kezdtek hasonló vállalkozásba.

Az Uber igazgatótanácsának két éve tagja David Drummond, a Google vezető jogásza. Az Uber legnagyobb pénzügyi befektetője a keresőcég Google Ventures nevű leányvállalata, amely két éve tetemes összeget, 258 ezer dollárt fektetett a cégbe, tavaly pedig további összegekkel segítette működését. A Google saját szolgáltatásába, a Térképbe integrálta az Ubert. Eddig ez mind arra utalt, egyszer bekebelezik az Ubert, a mostani hírek viszont mintha éppen rácáfolnának.