Oroszország betiltaná a fél internetet

Vlagyimir Putyin orosz elnök
(Paks II.)
2015.02.17.
Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok szerint a Facebook, a Google és a Twitter is illegális tevékenységet folytat.
Vágólapra másolva!

Oroszország a Facebook, a Google és a Twitter regionális letiltásával fenyegetőzik, amiért a három internetes óriás nem tartja be az ország egy tavaly hozott,

sokak által vitatott törvényét.

A bloggereket sújtó jogszabály szerint a népszerű online publicisták valódi névvel kell hogy regisztrálják magukat az állami szerveknél. Ha anonim módon írnak, akkor megbüntethetik őket, azokat az oldalakat pedig, amelyek engedik a névtelen "szélsőséges viselkedést", letiltják.

Többször figyelmeztetnek

Az orosz hatóságok május 6-án figyelmeztették az említett három vállalatot, amiért azok nem teszik azonnal beazonosíthatóvá a naponta legalább 3000 egyéni látogatót vonzó felhasználói profilok tulajdonosait.

Az első két felszólítás még csak pénzbüntetést von maga után, a harmadik azonban az adott weblap elérésének 30 napos felfüggesztését.

Kinyírnák az internetet

A szóban forgó weboldalak letiltása nem csak annyit jelent, hogy nem lehet többé ismerősöket keresni a Facebookon, vagy receptek után kutatni a Google-ben, hanem minden bizonnyal a hozzájuk tartozó többi szolgáltatás is elérhetetlenné válna, úgy,

mint az Instagram, a YouTube vagy a Google+.

Egy ilyen tiltási hullám tehát az egész orosz internetet megbéníthatná, nem beszélve az egyes weboldalak bevételi forrásainak teljes elapasztásáról.