Európa nem bízik az amerikai processzorgyártóban

qualcomm processzor pici
LAS VEGAS, NV - JANUARY 05: Qualcomm Senior Vice President of Product Management Raj Talluri displays a Qualcomm light module that can be added to a smartlight bulb at a press event at the Mandalay Bay Convention Center for the 2015 International CES on January 5, 2015 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs from January 6-9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. David Becker/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Qualcomm nagyon sok telefonhoz és tablethez gyárt főegységet. Talán túl sokhoz is.
Vágólapra másolva!

Két nyomozást is indított a Qualcomm ellen az Európai Bizottság. Az amerikai óriáscég a szervezet szerint etikátlanul viselkedett a piacon.

Az első nyomozás azt vizsgálja, hogy a Qualcomm ajánlott-e fel pénzt azoknak a vállalatoknak, amelyek a chipgyártó processzorait szerelték a készülékeikbe.

A második az árakat veszi górcső alá: a Bizottság szerint lehetséges, hogy a Qualcomm veszteségesen árulta a saját termékeit, hogy a többi, kisebb piaci szereplőt így lehetetlenítse el.

Jelenleg világelsők

A Qualcomm a hordozható eszközökbe szerelhető processzorok piacán egyelőre vezető helyet foglal el, legújabb,

Snapdragon 810 nevű chipje több csúcskategóriás okostelefon legfontosabb alkotóeleme.

Amennyiben az Európai Bizottság bizonyítani tudja a feltételezéseit, a cég szankciókkal nézhet szembe, melyek gyengíthetik a pozícióját.