Fagyis kocsiból fogják árulni az szétszedhető csodamobilt

Google’s Project Ara modular smartphone 
GIF
Google’s Project Ara modular smartphone Spiral2
Vágólapra másolva!
A Google darabokra szedhető csodamobilja Puerto Ricóban debütál, még az idén. Úgy fogják árulni, ahogy a fagyit és a hotdogot szokás.
Vágólapra másolva!

Egyre elképesztőbben alakul a világ első olyan okostelefonjának története, amelyet a legójátékokhoz hasonló módon, kisebb-nagyobb alkatrészkockákból lehet igény szerint összerakni. A Project Ara kódnéven érkező készülékben utólag is lehet kamerát vagy akár kijelzőt is cserélni, ha szükség van rá, akár új szenzorokat is be lehet csúsztatni vázába. Az alkatrészeket egy elektromos impulzussal aktiválható mágnes tartja helyén, amelynek vonzását a telefon vezérlőegysége képes oldani.

Így csúsznak helyükre az alkatrészek Forrás: Origo



A technológia kikapcsolt, vagy akkumulátor nélküli állapotban is rögzíti a modulokat. Egyelőre kevés konkrétum ismert a készülék képességeiről, de a legalább egy napos üzemidő elvárás a fejlesztők részéről. Az Ars Technicának a fejlesztők azt is elmondták, hogy akár kikapcsolás nélkül is lehet akkumulátort cserélni a készüléken, a hardver ugyanis nagyjából fél percig telep nélkül is képes működni.

Több méret is készül majd a telefonból Forrás: Google

Fagylaltos kocsikból fogják árusítani

A tervek szerint még az idén megvásárolhatók lesznek a Google által felkarolt projekt keretében készült mobil két típusa, és az ezekkel használható alkatrészek és szenzorok - jelentették be a keresőcég kaliforniai központjában tartott konferencián.

A bármikor szétszedhető, és igény szerinti alkatrészekkel felszerelhető Project Ara készülékeket elsőként Puerto Ricóban fogják árulni egy pilotprojekt keretében, valamikor még 2015 második felétől. Az értékesítés sem a megszokott módon zajlik majd: üzletek helyett átalakított fagylaltos kocsikból vehetik majd meg a helyiek az alap készülékvázat, és azzal használható alkatrészeket, amelyek az egész országot bejárják.

Ilyen vázba lehet becsúztatni a modulokat Forrás: Google



Azért a szigetországra esett a Google választása, mert itt különösen népszerű a mobilinternet, a lakosság háromnegyede mobil eszközről éri el a hálózatot. Ráadásul a szabad kereskedelmi övezetbe kedvező feltételekkel tud a cég külső fejlesztésű modulokat importálni a világ bármely tájáról. A nagy nemzetközi mobilcégek helyett két helyi operátorral, az Open Mobile és Claro szolgáltatókkal együttműködve lesznek elérhető az első Project Ara készülékek.

Később hagyományos üzletekben és az interneten is árulni fogják a terméket és a bővítőmodulokat is. Így ha valaki véletlenül eltöri mondjuk a készülék képernyőjét, vagy megjelenik egy nagyobb felbontású változat, azt két mozdulattal, házilag ki tudja cserélni a telefonjában.

Igen, a képernyő is cserélhető Forrás: Google

Meguntam a mobilom, veszek hozzá pár új kockát

A készülék alapvető elektronikákat tartalmazó vázát nagyjából 50 dollárért, vagyis 14 ezer forintnak megfelelő összegért lehet majd megvenni. A Google tervei szerint a bevezetésre már húsz-harminc különböző alkatrészmodul közül válogathatnak az összelegózható mobilra vágyók. A Forbes szerint jelenleg már ötven cég fejleszt bővítőmodulokat a Project Arához, ezek közt olyan ismert cégek vannak, mint a Marvell, az Nvidia és a Rockchip lapkagyártók. A kaliforniai konferencián már működőképes állapotban bemutatott modell 1280x720 pixeles érintőképernyőt, 8 megapixeles kamerát tartalmazott, és egy Nvidia Tegra K1 lapkakészlet hajtotta meg.

Ilyen fagyis kocsikból fogják árulni a Project Ara mobilt és alkatrészeit Forrás: Google



A bővítőmodulok három különböző méretben készülhetnek: a legkisebb egy kockányi helyet foglal el a vázon, a közepes 2x1 blokkot, a legnagyobb 2x2 egységnyi helyet igényel - ilyen méretű lesz például az akkumulátor is. Egyelőre háromszor hat kockányi helyet kínáló váz prototípusát mutatták be a Google központjában, de a tervek szerint ennél kisebb és nagyobb, 2x5 kockás és 4x7 kockás változatok is készülnek majd a telefonból.