Az Apple alakítja a jövő autózását

A beltér legizgalmasabb újdonsága az Android Auto-t és Apple Carplay-t támogató fejegység.
Vágólapra másolva!
Az Apple vezére a jövő autózásáról, és a cég múlt hónapban bemutatott termékeiről beszélt. A járműipar egyre inkább az elektromos meghajtás és önműködés felé tart.
Vágólapra másolva!

Interjúban beszélt újító szolgáltatásaikról Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. Szeptemberben bejelentett fejlesztéseiket is említette - mint az Apple TV, az új okosóra és az Apple Music - de szóba hozta az egyelőre még rejtegetett autót is.

Jövő héten debütál az új Apple TV

A múlt hónapban bejelentett új Apple TV jövő héten érkezik: hétfőtől indulhat az előrendelés a médialejátszókra, vélhetően első körben az Egyesült Államokban. Év végére pedig száz országban lehet majd venni. A 32 gigabájtos tárhellyel felszerelt modell 150 dollár (40 ezer forint) lesz, míg a 64 gigabájtos 200 dollárba (55 ezer forintba) kerül.
Cook a tévézés jövőjét látja benne. Víziója szerint megszűnnek a most ismert hagyományos csatornák, az adást nem csak rögzíteni lehet, de a műsorokat, sorozatokat és filmeket igény szerint "kölcsönözhetjük majd ki", amikor akarjuk.

A vezető ugyan arra nagyon figyelt, hogy ne mondja ki, az Apple is önjáró autó fejlesztésével foglalkozik, annyit azonban elmondott, hogy nagy változások várhatóak e téren.

- mondta Cook.

Szerinte a szoftverek egyre nagyobb szerephez jutnak a jövő járműveiben, a hagyományos motorok helyét pedig az elektromos meghajtás és az önműködés veszi át.

Az Apple CarPlay érintőkijelzője egy Volvóban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Röviden megemlítette, hogy az Apple-nek jelenleg is van autós megoldása, a CarPlay névre keresztelt szolgáltatás számos gyártó járműveiben megtalálható már.

Egy startup céget már bedöntöttek

Annak ellenére, hogy a cupertinói cég hivatalosan még soha nem erősítette meg, hogy az autóipar felé is nyitnak, a jelek árulkodóak. Elon Musk beszélt arról, hogy

az Apple sorra veszi fel a Teslától kirúgott mérnököket.

Ezért gyakran hívják Tesla-temetőnek is a céget.

A kisebb startupokat is ellehetetlenítik vagy felvásárolják: májusban bezárt a Mission Motors, miután az Apple elhappolta a cég legtehetségesebb embereit.