Mobillal gyógyíthatjuk a rákot

mobil csaj nyomkod kép
An Indian man walks past a billboard advertising a mobile service provider in Mumbai on September 30, 2015. India, one of the world's largest smartphone markets, has started offering 4G mobile services, seen as crucial for companies competing in the cut-throat Indian market, which has around 952 million mobile subscribers according to figures from India's telecoms regulator TRAI. AFP PHOTO/ INDRANIL MUKHERJEE
Vágólapra másolva!
Az emberiség számtalan problémával néz szembe, köztük éhezéssel, globális felmelegedéssel, és olyan nehezen kezelhető betegségekkel, mint a rák. Ezeket a témákat szuperszámítógépek elemzik, virtuális modellekkel próbálnak választ adni a megértésükhöz szükséges kérdésekre. Ezek a gépek azonban nincsenek elegen, mi több, drágák is. Sokkal gazdaságosabb, ha a kutatók a világszerte elérhető okostelefonok erejére bízzák a munkát. Addig a felhasználó csak alszik.
Vágólapra másolva!

A világot érintő nehézségek megoldásán folyamatosan dolgoznak a legjobb egyetemek legrátermettebb szakemberei. Azonban az ő lehetőségeik is korlátozottak, hisz egy-egy kutatás kiértékeléséhez nagyon nagy teljesítményű komputerre, úgynevezett szuperszámítógépre van szükség.

Ezekből nincs sok, az a kevés, ami üzemel, leterhelt, így a munka elhúzódik.

A szuperszámítógépek kapacitása is véges Forrás: AFP/Eric Cabanis

Ezt az akadályt évek óta próbálják elgördíteni az útból azzal, hogy

kiadják a feladatokat személyi számítógépeknek.

A földönkívüli intelligens élet kutatásával foglalkozó SETI Intézet 1999-ben indította el saját SETI@Home nevű rendszerét. Ennek keretében a felhasználók egy apró, háttérben futó szoftverrel segíthetnek a szervezetnek az óriásteleszkópok által befogott rádióhullámok kielemzésében.

E.T. hazatelefonál

Bizony, ha valaki szerencsés, akár otthon is felveheti a kapcsolatot E.T.-vel, méghozzá anélkül, hogy a kukái bánnák (feltéve, ha nincs igaza Edward Snowdennek, aki szerint az idegenek sem hülyék, mindent titkosítanak). A SETI@Home ráadásul sokat fejlődött az elmúlt 16 évben. Most már egy összetett mobilalkalmazás, a BOINC részét képezi.

Ezt a Berkley Egyetem által fejlesztett appot bárki letöltheti Androidra, és nem csak a SETI-nek segíthet, hanem

fizikai kutatásokat végezhet, aszteroidák viselkedését elemezheti,

vagy biológiai eredményeket értékelhet ki. Mindezt úgy, hogy semmit sem csinál, csak hagyja, hogy az app fusson.

A SETI idegenek után pásztázza az égboltot Forrás: SETI Institute

Mivel a mobilok egyre erősebbek, a bennük található processzor erejét felhasználhatják részfeladatok ellátására. A "sok lúd disznót győz" elve pedig az informatikában is érvényesül: ha a világ több mint kétmilliárd okostelefonja foglalkozna egy-egy kardinális kérdéssel, az

sok ezerszer hatékonyabb lenne bármilyen szuperszámítógépnél.

A BOINC hivatalos weboldala szerint 238 ezer önkéntes használja a szoftvert összesen 743 ezer eszközön. Ezek 24 órára mért átlagos számítási kapacitása 10 petaflops. Összehasonlításképpen a világ leggyorsabb szuperkomputere is 33 petaflops teljesítményre képes.

Elég, ha alszunk rá egyet

Persze idealista gondolat, hogy minden mobilos ember kutatásra használja a sokmagos kütyü erőtartalékait. Nincs is szükség azonban mindenkire: a DreamLab által fejlesztett rákkutató alkalmazás például háromezerszeresre gyorsítaná az ausztrál szakemberek munkáját, ehhez pedig

csak 100 ezer letöltőre volna szükség.

Az app pedig nem kell, hogy folyamatosan egye a telefon erőforrásait.

Míg alszunk, a mobilok megmentik a világot Forrás: MTI/Balázs Attila

Elég, ha akkor fut, amikor a felhasználó már alszik.

A szoftver ez alatt az idő alatt wifin kommunikál a DreamLab szervereivel, fogadja és küldi az adatokat, így segítve a rák megértését, feltérképezését.

A kutatók optimisták, a projektet vezető Dr. Samantha Oakes szerint még ebben az emberöltőben rátalálunk egyes pusztító rákfajták gyógyítási módjára.

És ha már rákkutatás:

a HTC nevű mobilgyártó tavaly dobott piacra egy androidos alkalmazást. A Power to Give nevű app nagyon hasonlít a DreamLab fejlesztéséhez, azaz szintén egy gyógyíthatatlan betegségek megismerését elősegítő szoftverről van szó, amit ugyanúgy alvás közben lehet használni.

Sokat esznek

Ezek az alkalmazások hosszú távon nagyon hasznosak lehetnek, a felhasználók azonban kénytelenek figyelembe venni, hogy intenzív használat mellett bizony merítik és lassítják a telefont.

Töltés nélkül nem találunk rákgyógymódot Forrás: AFP/Stan Honda

Emiatt aztán csak a viszonylag erős, többmagos processzorral felszerelt készülékeken érzik jól magukat, és

éjszakai üzem mellett állandó töltést igényelnek.

Mindazonáltal tény, hogy a legtöbb csúcstelefont sosem használják ki a felhasználók. A rájuk letöltött appokat gyorsan írják meg a fejlesztők, általában az optimalizáláson spórolnak időt, emiatt pedig sok processzormag, memória és egyéb komponens marad kihasználatlan.

Ha tehát azt szeretné, hogy értelme legyen a legújabb iPhone-jának vagy Nexusának, tegyen egy próbát valamelyik említett appal,

még az is lehet, hogy megmenti az emberiséget.