Sorra tiltják ki az okosórákat a vizsgákról

Motorola Moto 360 óra okosóra
Motorola Moto 360 okosóra
Vágólapra másolva!
A Kiotói Egyetemen sem látják már szívesen a okosórákat, és okoskarkötőket. Az utóbbi időben egyre több intézmény tiltja ki az apró számítógépeket a vizsgákról, mivel könnyen lehet velük puskázni.
Vágólapra másolva!

Minden karórát kitiltott vizsgatermeiből a Kiotói Egyetem. Az intézmény aggódik az okosórák és okoskarperecek használata miatt: azokkal túl könnyű puskázni.

A legtöbb okosóra ugyanis képes az internetre csatlakozni, és össze van kötve a felhasználó mobiljával is. Így lehetséges például

jegyzeteket feltölteni rá,

vagy a mobilra küldött üzeneteket az óra kijelzőjén elolvasni, így például a vizsgakérdésekre adott válaszok is megérkezhetnek távolról.

Hagyományos órának tűnik, de valójában okos. Forrás: moto360.motorola.com/

Az egyszerűség kedvéért hagyományos órát sem szabad viselni, a vizsgákon nincs arra idő, hogy a tanár egyesével nézze át, okosóráról, vagy hagyományos karóráról van-e szó. Első ránézésre ugyanis alig lehet őket megkülönböztetni. Az LG G Watch R, a Moto 360, és a Withings Acticité is próbált egy viszonylag hagyományos külsejű okosórát fejleszteni.

A Kiotói Egyetem nem véletlenül fél az okoseszközöktől. 2011-ben egy tanulójuk

vizsga közben töltötte fel az internetre a dolgozat kérdéseit,

amikre aztán fórumozók írták meg a helyes válaszokat. Az egyetem ezután kitiltotta az okostelefonokat a vizsgatermekből.

Vissza a faliórákhoz

Japánban ez az első egyetem, ahol betiltják ezeket az eszközöket, de már számos országban vannak hasonló rendelkezések. Májusban ausztrál és angol egyetemeken, előtte pedig Amerikában tiltották be néhány felsőoktatási intézményben az okosórákat.

Hogy a diákok tudják ellenőrizni, mennyi a vizsga végéig hátralévő idő, az intézmények

megnövelték a tantermekben kirakott faliórák számát,

illetve külön kérésre asztali órákat is rendelkezésre bocsátanak.