Nem hagyja magát, és fellebbez a Samsung

Apple, Samsung
ILLUSTRATION - A man holds an Apple iphone 4s (R) and a Samsung Galaxy S3 in her hands in Hamburg, Germany 30 March 2014. The patent dispute between rivals Apple and Samsung is entering the second round with a trial that started in California, USA, on 31 March 2014. Photo: Marcus Brandt/dpa
Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság már több mint egy évszázada nem foglalkozott termékek külsejével kapcsolatos szabadalmi perrel, a Samsung mégis hozzájuk fordulna az Apple-lel vívott maratoni csatában.
Vágólapra másolva!

Bár a Samsung végül beleegyezett az Apple-nek fizetendő kártérítés összegébe, továbbra sem hagyja annyiban a szabadalomsértési ügyet. A dél-koreai gyártó 548 millió dollárt (157 milliárd forintot) fizet az Apple-nek, de

ezzel nem ismeri el bűnösségét.

A cég benyújtotta a fellebbezési kérelmét az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak, azt kérve, hogy vizsgálják át a szabadalmak feletti törvénykezést. A dél-koreai gyártó nem ért egyet azzal, ahogy jelenleg a szabadalomsértéssel keletkezett kárt számítják: a felperes ugyanis akár a teljes profitot számon kérheti az alperestól.

A Samsung azért viszi tovább az ügyet, mert úgy hiszi, hogy "a jog nem alkalmazkodik a modern idők helyzeteihez.

kikövezheti az utat a szabadalmi trolloknak, és negatívan hathat az egész gazdaságra, és a fogyasztókra”.

Túlságosan hasonlít egymásra az Apple iPhone 4s és a Samsung Galaxy S3? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

A legfelsőbb bíróság az 1800-as évek óta nem foglalkozik termékek külsejével kapcsolatos szabadalmi perekkel, így kérdéses, hogy elvállalja-e az Apple és a Samsung maratoni ügyét.

Évek óta tart a háború

Az Apple évek óta háborúzik a Samsunggal, amiért utóbbi cég állítólag szabadalmat sértett régi Galaxy S telefonjaival. Ezek közé tartozik többek között a kétujjas képnagyítás, az egyujjas görgetés, a "Home" gomb, és a lekerekített sarkak.

A sokesztendős csatának idén lett vége, a Samsung vesztett, így elvileg december 14-ig ki kellett fizetnie az Apple-nek a kártérítést. A csata azonban úgy tűnik, még nem ért véget.