Több millió szavazó adatai szivárogtak ki az internetre

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Több millió amerikai választópolgár adatai váltak nyilvánossá, köztük az is, hogy kikre szavaztak az elmúlt 15 évben. Még nem tudni, hogy ki és milyen célból gyűjtötte az információkat. Ez lehet az amerikai Kubatov-lista. 
Vágólapra másolva!

Rosszul konfigurált adatbázis miatt szivárgott ki 191 millió amerikai szavazó adata az internetre. A bárki számára hozzáférhető, nyilvánossá vált adatokat Chris Vickery hálózatbiztonsági kutató fedezte fel, majd értesítette a Databreaches.net weboldalt.

Az adatbázis a szavazók teljes nevét, lakcímét, e-mail-címét, telefonszámát és egyedi azonosítóit is tartalmazza. Emellett azt is, hogy

2000 óta melyik választáson kire szavazott az illető,

és hogy milyen a politikai irányultsága.

Ezek az információk rendkívül értékesek: a politikai kampányokban felhasználhatják őket, de a személyes adatokkal bűnözők is visszaélhetnek.

Tizenöt évre visszamenőleg tudni lehet, ki mire szavazott Forrás: AFP/Mladen Antonov

Ez összesen 191 millió amerikait érint, az adatbázis hatalmas. Összehasonlításként az amerikai Népszámlálási Hivatal szerint 2014-ben 142 millió szavazásra jogosult állampolgár élt Amerikában,

így a teljes lakosságot lefedheti.

Az még nem tisztázott, hogy ki gyűjtötte az adatokat, Vickerynek nem sikerült azonosítania a szerver tulajdonosát. Nem tudni azt sem, hogy valaki hozzájutott-e már az interneten az adatbázishoz, aminek a letöltése egy napba telik.

A hálózatbiztonsági szakember értesítette az FBI-t is, és az amerikai szövetségi hatósággal dolgozik azon, hogy eltávolítsák az információkat a netről.