Felismeri arcunkat a vakoknak készült okosbot

vak fehér bot
Vágólapra másolva!
Egy forradalmi fehér bot meg tudja mondani, hogy a szembe jövők ismerősök-e, és ha igen, pontosan kicsodák és merre mozognak.
Vágólapra másolva!

Elkészült az első okos fehér bot, ami segít a vakoknak és látássérülteknek azonosítani a velük szembe jövő ismerősöket. A Birmingham Egyetem prototípusa egy beépített kamera segítségével ismeri fel azoknak az arcát, akikről a botba beillesztett SD-kártyán fényképet tárolunk.

Amennyiben rokon vagy barát közelít, a bot 10 méteres távolságból

hangjelzéssel és rezgéssel jelez tulajdonosának,

hogy melyik ismerőséről van szó, sőt, az adott illető helyzetéről is pontos információkat szolgáltat. Az XploR nevet viselő eszközben még GPS is található, hogy segíthesse az általános tájékozódást.

Még sok fejlesztésre van szükség

A botot már francia és luxemburgi tudományos szakértők is bevizsgálták, később pedig egy német szervezet fogja kipróbálni. Ezt az aktív fókusztesztelés követi majd, a sorozatgyártás pedig csak az után indukhat be, ha a bot minden téren megfelel a felhasználói elvárásoknak.

Az egyetemi piackutatások szerint a technikai funkciók egyszerű kezelhetősége és a bot könnyű súlya számítanak a legfontosabb célfaktornak.

Egy rokon ihlette

Az XploR-t kifejlesztő kutatókat személyes indíttatás hajtotta a készülék megtervezésekor, lévén egyikük nagyapja vak, így pontosan tudja, milyen nehézségekkel kerülnek szembe a látásvesztett emberek a mindennapokban.

Az elmúlt időben több olyan technikai újdonság érkezett, ami a vakok és látássérültek életét próbálja könnyebbé tenni. Jó példa erre az a hazai weboldal, ami a Google Maps alapján adja meg a legoptimálisabb közlekedési útvonalat két pont között, méghozzá szöveges formában, amit egy program fel tud olvasni a vak felhasználóknak.