Spielbergnek köszönhetjük a mai szuperszámítógépeket

arnold spielberg mérnök komputer számítógép ge-225
Vágólapra másolva!
Bár a világhírű filmrendezőt, Steven Spielberget sokan ismerik, édesapja is hozzájárult a modern világ fejlődéséhez. Az idén 98 esztendős mérnöknek köszönhetjük a mai szuperszámítógépek elődeit.
Vágólapra másolva!

Steven Spielberget talán nem kell bemutatni, hiszen az Oscar-díjas amerikai rendezőnek és producernek számtalan népszerű és sikeres filmet köszönhetünk. Azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak Steven, de édesapja, Arnold is hozzájárult a modern világ fejődéséhez. Ő azonban nem a szórakoztatóiparban, hanem a számítástechnikában jeleskedett.

Irodákat foglalt el egy gép

Arnold Spielberg nevéhez fűződik többek között az 1960-ban bemutatott GE-225 típusú komputer, amelyet aztán a szintén mérföldkőnek számító GE-312 és 412 követett. A GE-225 úgynevezett "nagyszámítógép" volt, tulajdonképpen a mai szuperszámítógépek előfutára.

Az ötvenes és hatvanas években még szó sem volt arról, hogy a komputerek a háztartásokba is beszivárogjanak, az információs technológia úttörői teljes irodákat megtöltő, a mai szinthez képest felfoghatatlanul lassú gépeken próbálták kiaknázni a területben rejlő lehetőségeket.

Arnold Spielberg és a GE-225 komputer Forrás: GE

"Emlékszem, amikor egyszer meglátogattam édesapámat a gyárban, épp a GE-225-ön dolgozott. Elmagyarázta nekem, milyen teljesítményre számítanak a számítógéptől, de persze akkoriban mintha kínaiul beszélt volna" - emlékezett vissza Steven Spielberg, aki később elsők között alkalmazott komputeranimációt filmjeiben.

Megjósolta a választás eredményét

Az Arnold Spielberg nevéhez köthető GE-225 méltán vált ismert masinává: 1964-ben már-már hibahatáron belül "megjósolta" a Johnson-Goldwater elnökválasztás eredményét, illetve focibérletek értékesítésére is használták.

A nagyszámítógép segítségével fejlesztették ki a Dartmouth Egyetem kutatói a BASIC általános felhasználású programozási nyelvet, enélkül a mai modern, objektumorientált dinamikus nyelvek sem létezhetnének. Ez a kódolás a PC-k idején élte fénykorát, egyebek közt Bill Gates és Steve Jobs is ezt a nyelvet használta pályafutása elején.

A fiatal Steve Jobs és Bill Gates is ezt a nyelvet használta

Arnold Spielberget az IEEE Computer Society 2006-ban a "Számítástechnika Úttörője Díj"-jal tüntette ki, elsősorban az adatfeldolgozás területén elért kulcsfontosságú eredményeiért.