Így gazdagszanak meg a hűtlen randizokón

spam email kéretlen levél
Spamáradat lepte el az internetet
Vágólapra másolva!
Spamáradat lepte el az internet, miután az Ashley Madison botrányos társkeresőt feltörték, az áldozatok adatait pedig kiszivárogtatták.
Vágólapra másolva!

Nem csak a válóperes ügyvédek ismerték fel a kínálkozó lehetőséget az Ashley Madison botrányos társkereső meghackelése kapcsán, de egyre több cég és újonnan felbukkanó portál próbál profitálni abból, hogy házas emberek házasságon kívüli kapcsolatot kerestek.

A Trustify például nem csak adatbázist épített fel a világhálóra kiszivárgott email címekből, és ezekhez kapcsolódó adatokból - ahogy azt teszi például az ismert Have I been pwned.

Utóbbi lényege ugyanis csupán az: ellenőrizhetjük, hogy az eddigi kibertámadások során érintettek voltunk-e, és megvan-e az esély, hogy esetleg illetéktelen kezekbe kerültek adataink. A rendszer azt is jelzi, melyik adatlopás során, mikor juthattak hozzá adatainhoz.

A főnököd is tudhat róla

Ezzel szemben a Trustify felismerte a lehetőséget, és a több mint 37 millió érintett email címére "A főnököd is tudhat róla" és más hasonló című kéretlen leveleket küld.

"Mindig van lehetőség a bizalmas adatok elrejtésére

(...) beszélj képzett szaktanácsadóinkkal, s tudd meg, milyen adatok érhetőek el rólad a weben, hiszen ezek akár romba is dönthetik az életed" - olvasható az emailben.

Miközben a potenciális áldozatoknak kínálnak segítséget, közben

egy ingyenes, bárki számára elérhető adatbázist is létrehoztak,

ahol ellenőrizni lehet, hogy egy email cím szerepel-e a társkeresőn regisztráltak között. Így kvázi egy munkáltató, egy szomszéd, egy feleség vagy férj, vagy akár valaki, aki pénzt kérne kölcsön vagy hajtana be, tudomást szerezhet a kellemetlen helyzetről.

Röviden összefoglalva: egyszerre teszik könyebbé, hogy az áldozatok lebukjanak, és kínálnak nekik - vélhetően borsos áron - azonnali segítséget.

Magamra kereshetek

A kereső felületet ugyan hétfőn leszedték a honlapról, de csak átmenetileg, amíg a Have I been pwned oldalához hasonlóan egy visszaigazoló rendszerrel nem látják azt el. Így csak saját,

a felhasználó által birtokolt címre kereshetünk rá,

nem lesz például lehetőség egy barát, vagy munkatárs email címét ellenőrizni - vagy legalábbis a tudta nélkül biztosan nem.

Így jönnek a vírusok?

Ez azonban nem segít a helyzeten: megindult a spamáradat, egyre többen kapnak az Ashley Madisonra hivatkozó kéretlen üzeneteket, akár érintettek, akár van olyan ismerősük, aki érintett, vagy aki rákeresett magára ezeken az oldalakon.

Mindenkinek azt tanácsolják:

senki ne fizessen, ha ilyen emailt kap,

szinte lehetetlen, hogy mindenhonnan el tudják tüntetni a rólunk szóló, kiszivárgott adatokat.

Szakértők már attól tartanak, a botrányt hamarosan olyan hackerek is kihasználják, akik vírusaikat csomagolják majd információt, vagy védelmet ígérő levelekbe.