A nappaliból indulhat a tenger mélyére

ge oculus brazília gyár
Vágólapra másolva!
Virtuális sétát tehet egy mélytengeri kutatóközpontban, anélkül, hogy a biztonságát kockáztatná.
Vágólapra másolva!

Mintegy hét kilométeres mélységben találhatóak a víz alatti olaj- és gázmezők a brazil partoknál. Szemléltestésképp ez olyan, mintha az Empire State Buildinget 16-szor egymás állítanánk. A fagypont közeli víz, a só- és sziklarétegek miatt hatalmas a nyomás: a sötét, barátságtalan világ a legtöbb embert elrettenti, hogy az óceán mélyére merészkedjen.

Oculus-szal juthatunk a mélybe Forrás: GE

A GE brazíliai kutatóközpontja és az Oculus Rift virtuális szemüveg segítségével most bárki tengeralatti sétára indulhat, anélkül, hogy kockáztatnia kéne biztonságát. Egy kényelmes kanapén ülve tekintheti meg a “látogató”, miként fest a tenger alatti gyár. A mélytengeri technológiák kifejlesztésével foglalkozó központot tavaly novemberben nyitották meg.

Így dolgoznak a robotok Forrás: GE

A felvételen látható egy mélytengeri robot is munka közben, amint egy tengerfenékhez rögzített, a földből kiáramló olaj- és gázáramlést ellenőrző szerelvényhez kapcsolódva egy csövön keresztül áramoltatja a petróleumot a felszíni olajfúróhoz.

"Egy mérfölddel az óceán vízszintje alatt Brazília partjainál olyan extrém környezettel ismerkedhetünk meg, amelynek a mélytengeri technológiák nap, mint nap ki vannak téve. Izgalmas megmutatni azt is, hogy a jövőben miként működik majd egy ilyen mélytengeri gyár" - mondta Katrina Craigwell, a GE globális digitális programozási igazgatója.

Nem kell kutatónak lennie, hogy bejárja a gyárat Forrás: GE