A YouTube videóiból tanulnak a szuperrobotok

darpa robot maryland egyetem kutatás tanul youtube
Vágólapra másolva!
A robotok nem csak tárolják, tanulnak is a különböző információkból: a YouTube videóiból lesik el, mit hogyan kell csinálni. A megszerzett tudást pedig nem restek megosztani társaikkal sem.
Vágólapra másolva!

Mennyivel egyszerűbb lenne a fejlesztők számára, ha a robotok videofelvételek, képek és az internet segítségével tudnának tanulni, és nem lenne szükség további programozásra, hogy különböző tevékenységeket el tudjanak végezni. Éppen ezt akarja a valóságban is megvalósítani a Marylandi Egyetem kutatócsoportja: a droid Youtube-klipek alapján sajátítaná el a tudást.

Főzős oktatóvideókból tanul

A DARPA, az amerikai honvédelmi minisztérium kutatóügynökségének támogatásával megvalósuló projekt keretében nem csak azt akarják megtanítani egy robotnak, hogyan gyűjtsön adatokat, de azt is, hogyan hasznosítsa őket.

Az oktatóvideóból tanulja meg, mit hogyan kezeljen Forrás: University of Maryland Photo

A tudósok első körben egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely által a megosztón található “Hogyan…” típusú főzős oktatóvideókból tanulja meg, mikor melyik eszközt - edényt, fakanalat, kanál - és milyen hozzávalókat használjon. A tesztek során a droid mindig ki tudta választani a megfelelő tárgyat - ráadásul emberi segítség nélkül.

Megosztja a tudást társaival

A programnak köszönhetően a robot elraktározza az információt, és azt különböző eszközök kezelése, különböző tevékenységek során fel is használja. A robotok így adott idő alatt sokkal gyorsabban fejlődnének, és a megszerzett tudást társaikkal is meg tudnák osztani.

Már csak érezni nem tudnak

Már csak remélni tudjuk, hogy a droidok nem kezdenek el hamarosan érezni vagy akár szövetkezni az ember ellen. Hernád István idegkutató meghatározása szerint négy szintre lehet osztani az intelligens gépek fejlettségét annak alapján, hogy azok hogyan teljesítenének a gépek intelligenciájának mérésére kidolgozott Turing-teszten.

Jelenleg az első szinten tartunk, a robot még nem képes helyettesíteni egy embert: ehhez már a negyedik szintű fejlettség szükséges, ahol egy robotnak már érzelmei is lesznek, ám bizonyos helyzetekben képes úgy viselkedni, mint mi.