Drónt küldtek a spanyol királyi rezidencia fölé

magyar panoráma drón
Vágólapra másolva!
A spanyol királyi rezidencia felett is megjelentek a drónok. A légi felvételek aggasztják a biztonsági szolgálatot. Az éjjeli akció arra utal, nem paparazzik voltak az elkövetők.
Vágólapra másolva!

Európán belül nem csak a franciák küzdenek a drónokkal. A robotkopterek a spanyol királyi család rezidenciái felett is megjelentek, komoly fejtörést okozva ezzel a biztonsági szolgálatnak.

Hogy ki és milyen szándékkal készített légi felvételeket a Zarzuela Palotáról, nem tudni. Első körben sokan a paparazzikat sejtették az akció mögött, de a tény, hogy éjszaka fotózták a királyi palotát, nem rájuk vallana, hiszen így a család tagjairól nem tudnak rendes, eladható képeket készíteni.

Légi felvétel a Zarzuela Palota fölött Forrás: -

A pilóták ilyen alapon lehetnek még terroristák, bűnözők, aktivisták, csínytevők és lelkes amatőrök is, akik nem tudták megfelelően irányítani a drónt és az berepült a királyi rezidencia fölé.

Bárhogy is történt, a spanyol védelmi minisztérium komolyan elkezdett érdeklődni olyan biztonsági rendszerek iránt, melyek kiszúrják és "hatástalanítják" is a drónokat.

A vezetőket riogatják

A japánok egy, a miniszterelnököt célzó merényletkísérlet után tiltották meg a drónok használatát Tokióban. Ugyan az intézkedés csak ideiglenes volt, a lakókat annak további betartására szólították.

A washingtoni Fehér Ház kertjébe is repült már be drón, hatalmas riadalmat keltve.

Az elnöki pár nem tartózkodott otthon, de a fények kigyúltak, a riasztórendszer beindult, s hamarosan a rendőrség, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság jelent meg nagy erőkkel a helyszínen.

Túl sok mindent zavar

A pilóta nélküli repülés

új biztonsági kihívás elé állítja a hatóságokat.

A drónok elleni küzdelemben elől járnak a németek, akik a csempészet megakadályozására a börtönöknél a szigorúbb előírásokat vezettek be, és GPS-zavarókkal

szereltek fel. Utóbbi egyetlen hátránya, hogy egy csomó más jelet is megzavarhatnak vele.

Elő a lézerágyút!

Ennél egy fokkal hatákonyabb eszköz a lézerfegyver. Több haditechnikai cég, egyebek közt az amerikai Boeing, a Lockheed Martin, illetve a német Rheinmetall is sikeresen tesztelte a fejlesztés alatt álló lézerfegyvert.

A lézerágyú rendkívül hatékony Forrás: Origo

A korábban csak álló célpontokra hatékony eszközt a németek saját fejlesztésű követőrendszerrel szerelték fel, így érték el, hogy a gyorsan cikázó drónt is ki tudták lőni vele. A sugarat akár 500 méterről is képesek voltak a célon tartani, és megsemmisíteni a robotkoptert.

Vírussal a drón ellen

A szoftveres megoldások is hatékonyan tudnak lenni: a drónra telepített és folyamatosan frissített program szavatolja a repüléstilalmi zónák - repülőterek, börtönök, királyi rezidenciák, iskolák, katonai létesítmények, országhatárok - betartását.

Ennél már csak a kártevők tudják ügyesebben levadászni a drónokat: a Maldrone például repülés közben is képes feljutni a drónra, és leállítani annak rotorjait, hogy lezuhanjon. Az indiai szakember által készített program több gyártmányt is képes megfertőzni.