Egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a drónok

magyar panoráma drón
Vágólapra másolva!
Növekszik a drónokkal kapcsolatos bejelentések száma az Egyesült Államokban. A távvezérlésű, vagy maguktól repülő robotkopterek egyre többször kerülnek veszélyesen közel más, utasokat szállító légi járművekhez.
Vágólapra másolva!

Aggasztó jelentést tett közzé az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration - FAA). A szervezet szerint idén augusztus 9-ig bezárólag több mint 650 olyan eset történt az Egyesült Államokban, mely során drónok utasokat szállító repülőgépek közelébe kerültek.

Ez a szám már most sokszorosa a teljes 2014-es összesítésnek: tavaly 238 ilyen eset történt.

A szervezet szerint a szóban forgó drónok sokszor háromezer méteres magasságban, vagy akár afelett repültek, gyakran repülőterek közelében. Holott ezeknek a gépeknek az érvényes jogszabályok értelmében maximum 121 méter magasra szabad emelkedniük.

Új szabályok kellenek

A hatóság jelenlegi előírásai nem elég szigorúak ahhoz, hogy a drónpilóták betartsák őket, a robotkopterek egyre gyorsabb terjedése miatt pedig egyre csak nő az incidensek száma. Noha a szervezet pénzbüntetést ró ki a szabálysértőkre,

ez egyelőre nem tűnik elegendő visszatartó erőnek.

Legutóbb július végén okoztak jelentős károkat a drónok. Négy robotkopter lebegett egy kaliforniai erdőtűz felett, megnehezítve a tűzoltók munkáját, akik 15-20 percig nem fértek oda a lángokhoz.