Októberben érkeznek a Microsoft csúcskütyük

windows 10 microsoft surface tablet mobil lumia laptop
South Korean promotional models present Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Bemutatják az első Windows 10-es okostelefont, és a Surface tabletre is ráfért már egy ráncfelvarrás. De mit is várunk a Microsoft bemutatójától?
Vágólapra másolva!

Épp hogy lezajlott az Apple bemutatója, ahol megtudhattuk, mit tud az új iPhone, iPad és Apple TV médiabox, a Microsoft elkezdte kiküldeni a meghívókat a saját rendezvényére.

Nem csoda, hogy a cupertinóiak ennyire siettek rendhagyó módon korábban bemutatni saját, megnőtt táblagépüket, mert fél évvel a Surface 3 megjelenése után kijön az új verzió a redmondi tabletből is.

Lumia csúcsmobilok

A Microsoft október 6-án New York-ban tartja sajtótájékoztatóját, ahol egy sor Windows 10-es készülék mutatkozhat be. A várakozások szerint az első, univerzális szoftvert futtató okostelefonok: a Lumia 950 és 950 XL október-novemberben kerül a boltokba.

Ezek a mobilok már az Apple és a Google trendjeit követve

USB-C formátumot használnak,

illetve a vélhetően velük együtt elindított Windows 10 mobilos változatát futtatják majd.

A Lumia 950-el együtt érkezik a Windows 10 Mobile Forrás: WPXAP

A Lumia 950 (XL) legnagyobb előnye, hogy ha egy külső kijelzőre kötjük a telefont, a Continuum funkciónak köszönhetően egy némileg csökkentett képességű

asztali számítógépként funkcionál.

Hagyományos asztali programokat viszont továbbra se lehet telepíteni majd mobileszközre.

Ha minden igaz, vezeték nélküli töltést lehetővé tevő Qi szabványt is támogatni fogják az okostelefonok.

Lumia 950 (Talkman)//Lumia 950 XL (Cityman):

  • Kijelző: 5,2 colos//5,7 colos
  • Processzor: hatmagos//nyolcmagos Snapdragon 808//810
  • Memória: 3 gigabájt
  • Háttértár: 32 gigabájt (128 gigabájtig bővíthető)
  • Hátlapi kamera: 20 megapixel
  • Előlapi kamera: 5 megapixel
  • Akkumulátor: 3000//3300 milliamperóra
  • Operációs rendszer: Windows 10 Mobile
  • Ár: ???

Semmi drasztikus

A berlini IFA kütyüexpón nagyot csalódott a közönség, amikor a Microsoft standján még nem láthatta az új Surface tabletet. Így bizonyára ezt az elmaradását is pótolja október elején a redmondi csapat.

A főleg szakmai felhasználásra tervezett, erős vassal és billentyűzet-kiegészítővel érkező Surface teljes értékű Windowst futtat. Vélhetően a 3-as verzióhoz képest hatalmas változás nem lesz: talán nagyobb kijelző, jobb felbontás, vékonyabb és könnyebb kivitel.

Surface Pro 3 billentyűzettel és stílus tollal Forrás: AFP/Stan Honda

Két kihívót kap az iPad Pro?

Keringtek arról hírek, hogy Windows Hello támogatást kap, bár kicsi a valószínűsége, hogy az új Surface-be belezsúfoltak volna egy Intel RealSense kamerát, az bizony a méret rovására menne. Helyette esélyesebb, hogy egy új külsőt kapott klaviatúra, és

egy ujjlenyomatolvasó kerül majd rá.

Kiszivárgott információk szerint a kijelző 14 colosra nő - ez még a 12,9 colos iPad Próra is rálicitálna -, a legtöbb szakértő szerint ugyanakkor ez arra utal, hogy nem is egy példányt, hanem rögtön kettőt dob piacra a Microsoft, így mindenki talál kedvére való méretet.

Windows 10 Mobile

A Microsoft új operációs rendszerének asztali verziója július végén debütált, most pedig érkezhet a mobilváltozat telefonokra és táblagépekre. A cég korábban kiadta a listát, hogy első körben mely készülékek kapják meg a frissítést.

Az asztali verzió után érkezik a mobilos is Forrás: Microsoft

Az univerzalitástól a redmondiak azt várják, hogy egyre több cég vált át Lumiákra, mivel PC, laptop és mobil között egyszerűbbé és gyorsabbá válik a szinkronizálás. A listából pedig rögtön lehet is szemezgetni, hogy mely készülékekre érdemes beruházni a munkatársaknak.