Jó dolog a Google, de sajnos árt az agynak

google kereső tableten kép
This picture taken on May 13, 2013 in the French western city of Rennes shows a woman choosing Google Search (or Google Web Search) web search engine front page on her tablet. A report by a French expert panel published on May 13, 2013 recommended imposing taxes on smartphones and tablets but rejected a call for search engine Google to be charged for linking to media content. The nine-member panel, headed by respected journalist and businessman Pierre Lescure, said in the keenly awaited report that the revenue gained from the proposed new taxes could help fund artistic and creative ventures. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Nem tesz jót a memóriának, ha gondolkodás helyett minden apróságért rögtön okostelefonhoz nyúl az ember. Az internetes keresés elbutíthatja a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Az okoseszközöknek köszönhetően egyre kevésbé szorulunk rá arra, hogy alapvető dolgokat tartsunk észben.

Csak elővesszük a telefont, megnyitjuk a Google-t,

és keressük is a szükséges információt, mely nagy eséllyel utána sem marad meg tartósan bennünk.

A hálózatbiztonsággal foglalkozó Kaspersky Lab felmérése szerint az olyan keresőmotorok gyakori használata, mint amilyen a legnépszerűbbnek számító Google, egyenesen megöli a memóriánkat.

Lusták vagyunk gondolkodni

A technológia memóriára gyakorolt hatását vizsgáló felmérésben hatezer európai felhasználót kérdeztek meg keresési szokásaikról.

Az okoseszközök elterjedése miatt azonnal az interneten keressük a válaszokat Forrás: AFP/Damien Meyer

Egyharmaduk azt mondta, hogy előbb nézné meg a keresett információt az interneten, minthogy megpróbálná felidézni. 24 százalék pedig bevallotta, hogy

rögtön el is felejtené azt, miután megtalálta.

A szakemberek szerint az információk passzív ismétlése ("rögtön megkeressük") felszínes gondolkodóvá tesz minket. Ezért hiába nézünk meg valamit többször, nem rögzül be az adat. Ráadásul nem csak olyan apróságokat felejtünk el, hogy hol találjuk az adott éttermet vagy metrómegállót.

A gyermekeinket is elfelejtjük

Minél jobban támaszkodunk a technológiára, annál jobban elfelejtünk a hétköznapi életünkből származó információkat is. A megkérdezett szülők jelentős része nem tudta felidézni fejből a saját gyermeke iskolájának telefonszámát.

A szülők fele gyermeke mobilszámára sem emlékezett. Még beszédesebbek a megkérdezettek válaszai arra a kérdésre, hogy mit éreznének az eszközük elvesztésekor (amelyek sokszor több mindenre emlékeznek, mint ők).

Az megkérdezettek 38 százaléka válaszolta azt, hogy szomorú lenne, 29 százalékukat hidegen hagyná.

Az emberek ötöde viszont pánikban törne ki.