Többé nem kell félnünk a gyilkos USB-kábelektől

usb type-c thunderbolt
Vágólapra másolva!
Új hitelesítési szabvány segít elkerülni, hogy a rosszul tervezett USB-Type C csatlakozók kárt okozhassanak az eszközökben. Korábban nagy port kavart, hogy az Amazonon árult, silány minőségű csatlakozók akár a számítógépeket is tönkretették.
Vágólapra másolva!

Az USB 3.0 szabványért felelős szervezet (USB-IF) új hitelesítési protokollt adott ki az USB Type-C típusú csatlakozókhoz. Ezzel végre képesek felismerni az eszközök, ha a rájuk csatlakoztatott töltők, készülékek nincsenek rendesen hitelesítve - azaz nem felelnek meg az előírásoknak, rosszul tervezettek vagy silány minőségűek.

Erről rögtön a csatlakoztatás pillanatában értesítést kap a felhasználó, még azelőtt, hogy a csatlakoztató bármilyen műveletbe belekezdene az eszközzel. A hardvergyártókon múlik, hogy a megoldást mikor implementálják eszközeikbe.

Veszélyesek a rosszul tervezett csatlakozók Forrás: Intel

Az USB Type-C kábelek előnye, hogy megfordíthatók, asztali és mobileszközökkel is kompatibilisek. Az online boltokban azonban elterjedtek az olcsó, rossz minőségű kábelek, amelyek a laptopokat, számítógépeket súlyosan károsíthatják.

Erre figyelt fel a Google egyik mérnöke is, aki szabadidejében vette tesztelés alá az interneten fellelhető kábeleket, és úgy találta: rengeteg rosszul tervezett termék van közöttük, az egyik minden eszközt kivégzett, amire rádugták. Az Amazon ennek eredményeként ki is tiltotta boltjából a veszélyesnek ítélt kábeleket, és szigorúbban kezdte venni azok szűrését.