Auschwitz virtuális modellje segít a bűnösök elítélésében

auschwitz vr
Ralf Breker egy virtuálisvalóság-headsetben
Vágólapra másolva!
A német rendőrség elkészítette az auschwitzi haláltábor virtuális-valóság modelljét, amely a náci háborús bűnösök elítélésében segíthet.
Vágólapra másolva!

Hihetetlen részletességű 3D-s modellt készített a bajorországi tartományi bűnügyi hivatal (LKA) a hírhedt haláltáborról. Az auschwitzi koncentrációs tábor virtuálisvalóság-szemüveggel bejárható, így sokkal könnyebb olyan részletkérdésekben dönteni a bíróságnak, amelyek helyszínekre vonatkoznak.

A különféle virtuálisvalóság-headsetekkel nem csak a nyomozók és bírók nyerhetnek betekintést a vádlottak környezetébe, de ők is hitelesebb vallomást tudnak tenni, lévén sokan már nem emlékeznek a fontos részletekre egészségügyi, mentális állapotuk miatt.

Nyomozások során gyakori, hogy az egykori katonák bár elismerik, hogy a táborban dolgoztak, de már nem emlékeznek az ügyben fontos szerepet játszó részletekre. A virtuális teret a bírók, ügyészek és gyanúsítottak is bejárhatják, a modellben helyet kapnak a táborlakók avatarjai is.

Ralf Breker egy virtuálisvalóság-headsetben Forrás: AFP/Christof Stache

A modell segítségével a nyomozók több szemszögből nézhetik végig a helyszínt – mondta el Ralf Breker, a rendőrség digitális képalkotással foglalkozó szakértője az AFP hírügynökségnek. A részletdús modellt többféle forrás alapján készítették el, többek közt

térképek, épületek tervrajzai, és több ezer fotó alapján,

valamint 3D-szkenneléssel térképezték fel a tábor megmaradt romjait is. Breker szerint két-három éven belül már bármilyen tetthelyet meg lehet vizsgálni majd virtuálisan is.

A virtuálisvalóság-modell továbbfejlesztett verziója nagy szerepet játszott Reinhold Hanning SS-őr letartóztatásában, és további tucatnyi nyomozásban használják majd még fel.

A rendőrségnek nagy hasznára van a VR-technológia, lévén a tetthelyeket így rekonstruálhatják, a bizonyítékokat pedig akár ki is nyomtathatják 3D-nyomtatóval.