Megrohamozza Budapestet a nagy orosz kereső

yandex
Vágólapra másolva!
A Yandex.Transport nevű alkalmazás megérkezik Budapestre is. A szolgáltatás olyan mint a BKK Futár: egy valós idejű útvonaltervező, így kérdés, hogy mennyire lesz igény az oroszok fejlesztésére?
Vágólapra másolva!

Az orosz útvonaltervező megérkezett Magyarországra, a Yandex.Transport első körben Budapest tömegközlekedési szolgáltatásainak és vonalainak több mint 80 százalékát fedi le.

Az app hasonlóan működik, mint a BKK Futár:

valós időben követhető vele, éppen hol járnak az autóbuszok, trolibuszok, villamosok,

mikor érkeznek a legközelebbi megállóba.

A Yandex ehhez egy saját fejlesztésű előrejelző technológiát használ. Ennek segítségével 25 másodpercenként küldött GPS jelekből, és a vonalon közlekedő járművek múltbeli adataiból tudja kiszámítani a megállóba érkezés időpontját.

Helsinki után Budapesten is terjeszkedik a szolgáltatás Forrás: Google Play Áruház

Az alkalmazásban többféle módot adhatunk meg, miként kívánjuk megközelíteni a célállomást: átszállás nélkül, átszállással, gyalog.

A megtervezett útvonalak és kedvenc busz- vagy villamosmegállók elmenthetők,

hogy később egyszerűbben előhívhassuk azoka, vagy megoszthassuk másokkal.

Közösségi funkciók teszik hasznosabbá

A Yandex.Transport felhasználói

rövid üzeneteket is hagyhatnak az alkalmazásban, akár csak a Waze autós sofőrjei,

amit a többiek valós időben láthatnak a térképen. Az útlezárásokról tudósító üzenetek legfeljebb 20 percig, a balesetekről szólók pedig akár két órán át maradnak láthatóak.

Az üzenetek kijelzési időtartama fel- és leszavazással meghosszabbítható, illetve lerövidíthető. Az üzenetekhez megjegyzéseket is lehet küldeni, így az alkalmazás használói utazási tippeket oszthatnak meg egymással, vagy egyszerűen cseveghetnek.

Az oroszok Google-ja

A Yandex.Transport Budapesten, Helsinkiben, Tamperében, Moszkvában, Szentpéterváron, illetve Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán további 34 városában érhető el,

havonta 2,5 millióan használják.

Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető.

A szolgáltatás 2014. márciusában indult Oroszország öt körzetében. Az appot fejlesztő Yandex Európa egyik legnagyobb internetes vállalata, és egyben Oroszország vezető keresőszolgáltatója: a Yandex kereső az oroszok Google-je.