A Samsung tudja, mi kell a népnek: itt az új csúcsmobil

galaxys7 edge NE HASZÁLD! FEB 21 19:00 IG EMBARGÓS!
NE HASZÁLD! FEB 21 19:00 IG EMBARGÓS!
Vágólapra másolva!
Hatalmas virtuális show-val mutatta be legújabb készülékét a Samsung. Maga Mark Zuckerberg beszélt a bemutatón. Az új S7 okostelefonok mellé egy 360 fokos képet rögzítő kamera is érkezik. S még a Mobil Világkongresszus el se kezdődött.
Vágólapra másolva!

A Mobil Világkongresszus (MWC) nulladik napján tartott egy óriási virtuális show-t a Samsung. Az érdeklődőket, és újságírókat a cég virtuális sisakja, egy Gear VR, és vezetékes internet várta a székeken. Így az egész bejelentést villámgyorsan, a virtuális térben lehetett követni.

- Ha kíváncsi a Samsung bemutatóra, az Unpacked 360 View appal akár sisakban is követheti egy androidos telefonnal. -

A bemutató helyszíne Forrás: Origo

Amikor a bemutató még el sem kezdődött, többször is megszólalt egy viccesnek ható hang: "Kérem, ne üljenek rá véletlenül a sisakokra, és ne rúgjanak bele."

Ez hiányzott

A Samsung legújabb csúcsmobiljait mutatta be Barcelonában: a Galaxy S7 és S7 Edge telefont. A dél-koreai gyártó gyakorlatilag annyit tett:

meghallgatta a felhasználók kéréseit, s ezt bizony nagyon jól is tette.

Az új mobil ugyanis az S5-höz hasonlóan ismét víz- és porálló lett (IP68), illetve a nagyon hiányolt micro-SD bővíthetőséget is visszahozták. Első ránézésre szinte teljesen elődjére ütött az S7, de ez talán nem is probléma. Az S6 esetében a lekerekített, csiszolt ívekkel, az ujjlenyomatolvasóval, és a gyönyörű kijelzővel nem volt gond, sőt, éppen ez varázsolta el az embert.

A kamerán is sikerült faragni, így a telefon teljesen a kézbe simul. A hátlap viszont továbbra is egy ujjlenyomatmágnes, minden egyes hozzáérés egy újabb foltot hagy a fényes felületen.

Két méret

Eltértek az eddigi hagyománytól, s a kijelző mérete immár különböző. A sima S7 5,1 colos, a görbített szélű S7 Edge viszont már nagyobb, 5,5 colos képernyőt kapott.

Kétféle méretben, Always on display techológiával Fotó: Csanádi Márton - Origo

Bevetik az AMOLED-technológia azon lehetőségét is - akár IPS-sel az LG G5 -, amely képes a kijelző bizonyos pixeleit megvilágítani. A Samsung felmérései szerint naponta

legalább 150-szer elővesszük a mobilunkat csak azért, hogy megnézzük az időt.

Mostantól ehhez nem kell bekapcsolni a teljes kijelzőt, mert az Always on display technológia által az óra, a naptár, az akkumulátor töltöttségi szintje mindig ott fog virítani. S egy okosórához hasonlóan több számlap, és design közül választhatunk.

Kétszer annyira ikon, vagy kontakt is elfér az ívelt menüben Fotó: Csanádi Márton - Origo

Mint az S6 modellek frissítésénél is kiderült már,

az ívelt kijelző széléről behúzható menü mérete a kétszeresére nőtt,

ez igaz az S7 Edge-re is. Az Android 6.0 részeként a kezelőfelület az eddigi 260 pixeles oszlop helyett immár 550 pixel széles. Kétszer annyi ikon, vagy kétszer annyi kontakt fér rá, de akár a híreket, időjárást, iránytűt is behúzatjuk oldalra.

Igény szerint az appokat mappákba is rendezhetjük.

Az iránytű is odafér már Forrás: Samsung

Mindkét telefon 4 gigabájt memóriát kapott. A sima S7-et egy 3000 milliamperórás, míg az S7 Edge-t egy 3600 milliamperórás akkumulátorral szerelték fel. A FastCharge a villámgyors feltöltést biztosítja, de elődjéhez hasonlóan már vezeték nélkül is tölthetjük őket.

A hibrid kártyafoglalat lehetővé teszi, hogy micro-SD kártyával 200 gigabájtig bővítsük az amúgy 32/64 gigabájtos tárhelyet, vagy

dual-SIM-es készülékként használjuk a mobilt.

Hogy pontosan milyen processzor kerül bele nem tudni. Az biztos, hogy 64 bites, nyolcmagos lapka lesz 14 nanométeren.

A 14 nanométeren gyártott chip ugyanakkora teljesítményre képes mint 28 nanométeren gyártott társa, de 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Így jobb üzemidővel látja el az okostelefonokat. Ilyen például a nemrég bemutatott Exynos 7 Octa 7870 is.

A megapixel háború vége

A Samsung (végre?) azt is bevállalta, hogy kiszáll a ‘ki tud több megapixeles kamerát pakolni a telefonjába’ című versenyből. A tavalyi 16 megapixeles érzékelő után az S7 családba egy 12 megapixeles szenzor került. (Mennyi is van az iPhone 6s-ben? - szerk.)

Jobban belesimul a hátlapba az új kamera Fotó: Csanádi Márton - Origo

A szenzor mérete nem változott, s mivel adott négyzetre kevesebb pixel kerül (16 millió helyett csak 12 millió), ezért a méretük megnőtt: több fényt tud beengedni az érzékelő, s

rosszabb fényviszonyok közt, sötétben is jobb minőségű képet csinál.

A megapixel háború helyett a határokat tágította a Samsung, s a kamera fényerejét: a tavalyi 1,9 rekesz helyett immár 1,7-est kapunk - erre már a fotósok is felkapják a fejüket. A fókuszálás gyorsaságáról pedig a fényképezőgép-piacon is érdekességnek számító dupla pixeles autofókusz gondoskodik.

Ugyan a bemutató helyszínén elég kevés lehetőségünk volt fotózni, az alapján elég jónak tűnt a kamera, de majd egy hosszabb tesztelés alatt jobban szemügyre vesszük.

Rossz fényviszonyok közt is jobb képeket csinál Fotó: Csanádi Márton - Origo

Játékosokra kihegyezve

A játékok egyre inkább domináns szerepet kapnak az online appáruházakban. Egyre jobb, minőségibb játékok érkeznek okostelefonokra, ezzel együtt pedig nő a belőlük származő bevétel is.

A minőség azonban erő-, és energiaigényes

- ezen a vonalon gondolkodva rakta össze új mobiljait a Samsung.

Egy jó minőségű játék nagyméretű, és sok energiát fogyaszt - akár egy jó kijelző Fotó: Csanádi Márton - Origo

A készülék processzorát folyadékhűtéses rendszerrel látták el, így a játékok jobban ki tudják használni a lapkát, hiszen annak nem kell lassítania magát, mert túlmelegedett. Emelett a Samsung közlése szerint szoftveresen próbálják (Vulkan API) a grafikai gyorsítót jobban terhelni, így

levéve a terhet a mobilprocesszorról.

Az új készülékeken megtalálható lesz az úgynevezett Game Launcher indító is. Ezzel megadhatjuk, hogy a különböző játékokra pontosan mennyi lóerőt, és akkumulátor időt akarunk szánni. Így egy olyan játéknál, ami kevésbé pörgős, illetve nem igényel nagy részletgazdagságot - lásd egy Candy Crush Saga -, spórolhatunk az akkumulátorral, és nem engedjük a programnak, hogy teljes lendülettel hajtsa a telefont.

Ha nem muszáj, ne hajtsuk a telefont feleslegesen Fotó: Csanádi Márton - Origo

Az új S7-el együtt érkezik egy olyan beépített program, amellyel rögzíthetjük a játékmenetet, s rögtön meg is oszthatjuk a különböző közösségi oldalakon. Szelfit is készíthetünk az új rekord pontszámunkkal. Sőt azt is

megadhatjuk, hogy milyen értesítések zavarjanak meg minket az elmélyült csatában,

vagy hogy a készülék érintőgombjai ne működjenek, nehogy véletlenül a legnagyobb csata közepén lépjünk ki a játékból.

Az ívelt kijelző még mindig megbabonáz Fotó: Csanádi Márton - Origo

Gear 360

Nem csak a kijelző hajaz az LG-re (vagy éppen az LG hajaz a Samsungra), de a hozzá érkező VR-kamera is. A kis kerekded kamera kétszer 180 fokot tud rögzíteni, a telefon pedig ezt összefűzi nekünk

egy teljes 360 fokot lefedő felvétellé.

Használhatjuk csak az egyik kamerát, ekkor csoportképet lőhetünk, vagy az elénk táruló táj is belefér. Az elkészített fotókat, és videókat aztán a cég virtuális sisakjával, a Gear VR-ral nézhetjük meg.

Gear 360 kamera a telefon mellé Fotó: Csanádi Márton - Origo

A két kamera 15 megapixeles. A készülék saját memóriakártya-foglalatal rendelkezik, így

magában is tud működni, de a telefonnal összepárosítva jobban ki tudjuk használni tudását.

A Samsung többször is kiemelte, hogy a kamerához jár egy összecsukható állvány is, amivel asztalon, vagy egyéb sík felületen feltudjuk állítani, és rögzteni a látottakat. Kézbe is vehetjük a gömbkamerát, de a sztenderd foglalat miatt más fotós kiegészítőkkel, állványokra is feltehetjük.

A használata rendkívül egyszerű, az elkészült felvételeket az új S7 mobilon is össze tudjuk illeszteni, nem kell asztali gépen, bonyolult szoftverekkel bajlódni.

A VR a jövő

A Samsung S7 család március 11-től kapható. Ma indul az előrendelés, aki így veszi meg a készüléket, az ingyenesen kap hozzá egy Gear VR sisakot is.

- mondta Mark Zuckerberg, Facebook alapító, aki a Samsung meghívására vett részt a rendezvényen. Mint elmondta: jelenleg több mint 200 app, és 1 millió órányi megnézett videó van Gear VR sisakra, ez is azt bizonyítja, a VR-ban a jövő.

Zuckerberg a Samsung show-n Forrás: Samsung

Mivel az Oculus Rift csapata csatlakozott a Facebookhoz, a háttérben ezerrel dolgozunk azon, hogy a közösségi oldal is VR-kompatibilis legyen, és egyre több virtuális app legyen majd hozzá - mondta Zuckerberg.

Hogy pontosan mennyibe kerülnek a telefonok, és a kamera még nem tudni, habár a Samsung eddigi árazása alapján többszázezer forintban érdemes gondolkodni.

A MWC mobilexpón kinn az Origo tudósítója, aki a legfrissebb hírekkel jelentkezik majd. Kövesse Facebook-oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!

Szavazzon!

Ön venne Samsung terméket?