A Viber is titkosítja a csevegést

viber titkositas
Nagyobb kontrollt kapnak a felhasználók
Vágólapra másolva!
A Viber is csatlakozik a végpontok közötti titkosítást használó csevegők sorához. Az üzenetküldő új, 6.0-ás verziója emellett a rejtett csevegés és távoli törlés funkcióját is magával hozza.
Vágólapra másolva!

Végponttól végpontig terjedő titkosítást hoz a Viber csevegőapp április 19-től letölthető új verziója – írja a cég sajtóközleményében. A 6.0-ás frissítéssel emellett olyan biztonsági funkciókat is megkapnak a felhasználók,

mint a rejtett csevegés vagy a távoli törlés.

A titkosított csatornának köszönhetően a hang- és videóhívások, üzenetek, videók, fotók és csoport beszélgetések titkosítottan tudnak közlekedni, azt a feladón és címzetten kívül harmadik fél nem tudja meg nézni, még maga a szolgáltató sem. A kommunikációt automatikusan titkosítja a friss verzió.

Nagyobb kontrollt kapnak a felhasználók Forrás: Viber

Nincs több kíváncsi szem

A titkosított csatornán kívül több olyan funkciót is elérhetővé válik, amivel a felhasználók védhetik a beszélgetéseiket. A rejtett csevegéssel (Hidden Chat) tetszőleges beszélgetéseket lehet eltávolítani főképernyőről, hogy azokat ne lássák illetéktelenek.

Ezeket utána csak egy négyjegyű PIN-kóddal lehet újra előhívni,

de iOS-en lehetőség van ujjlenyomatos azonosításra is.

Hogyan működik az end-to-end titkosítás?

A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a felhasználóknak két kulcs kell az üzenetváltáshoz, egy privát és egy publikus. Üzenet küldésekor a küldő elkéri a címzett nyilvános kulcsát a szolgáltatás szerverétől, ezt használva küldi el az üzenetet. Hogy a címzett azt el tudja olvasni, kell neki egy privát kulcs, ami csak és kizárólag az ő telefonján található. Ezzel tudja visszafejteni az üzenetet.

Egy másik hasznos funkció a távoli törlés, amivel

a küldő eltávolíthatja saját üzenetét a címzett eszközéről,

akkor is, ha a címzett azt már elolvasta.

A frissítés mától letölthető, Android és iOS operációs rendszerekre is. Az alkalmazást Android-tableten, iPaden, illetve PC-n vagy Macen használóknak újra össze kell kapcsolniuk az alkalmazást telefonjukkal, ebben egy QR-kód nyújt segítséget.

Keményítenek a nagyok

A Viber a világ egyik vezető üzenetküldő alkalmazása, amelyet

több mint 711 millióan használnak világszerte.

A listát a 800 milliós felhasználóbázissal rendelkező Facebook Messenger, valamint az egymilliárdos WhatsApp vezeti.

A nagyok titkosított csatornára váltottak Forrás: Origo

Április ötödikétől a Facebook által felvásárolt WhatsApp is titkosítva kezeli a csevegőben küldött üzeneteket, így azokat kizárólag csak az képes elolvasni, akinek küldték. A végponttól végpontig terjedő titkosításnak köszönhetően még maga a WhatsApp, és

„sem a kiberbűnözők, sem a hackerek, sem az elnyomó rezsimek"

nem tudnak belenézni a csevegésekbe.

Jöhet a Messenger is?

Márciusban tudta meg a Guardian belsős forrásokból, hogy az Apple és az FBI közti titkosítási per hatására több nagy techcég is tervezi, hogy titkosítást építsen szolgáltatásaiba. Ezek közt említették a Facebookot, a Google-t és a Snapchatet is. A Facebook a WhatsApp után valószínűleg a Messengerbe is beépíti a technológiát.

A terroristák appja terjesztette el

A titkosított appok népszerűségét a Telegram nevű csevegőapp hozta el amely idén érte el a havi százmillió aktív felhasználót. Az alkalmazás két és fél évvel ezelőtt indult el, 2014 decemberében pedig már 50 millió felhasználója volt, akik naponta összesen egymilliárd üzenetet küldtek.

A Telegrammal akár kétszáz fő is chatelhet egymással titkosított csoportban, ezt egy privát link megosztásával tehetik elérhetővé a felhasználók. A csevej ráadásul nem csak technikai értelemben biztonságos: még azt is jelzi a szoftver, amikor valaki képernyőmentést készít a beszélgetésről.

Ezáltal a résztvevők pontosan tudják, ha valaki bizonyítékot gyűjt.

Az üzenetek mellett egy-egy pipa jelzi a sikeresen elküldött és fogadott státuszt.