Robotszerzetest állítottak egy pekingi templomba

xianer robot
A technológia és a vallás nem zárja ki egymást
Vágólapra másolva!
Robotszerzetessel terjeszt buddhista tanokat egy pekingi templom. A maga előtt érintőképernyőt tartó, Hszian'er nevű szerkezet mantrákat énekel, és még kérdésekre is válaszol.
Vágólapra másolva!

A pekingi Longquan (Sárkányforrás) templom egy olyan robotszerzetest állított szolgálatba, ami buddhista mantrákat énekel, és még beszélgetni is tud. A Hszian’er nevű, 60 centiméteres robot leginkább egy rajzfilmfigurára emlékeztető szerzetes, sárga köpennyel, és borotvált fejjel. A mellkasa előtt egy érintőképernyőt tart két kezével, ezen keresztül

húsz egyszerű kérdésre tud válaszolni a buddhizmussal kapcsolatban.

Kerekei segítségével hétféle mozgásra is képes, hangvezérléssel lehet irányítani.

A technológia és a vallás nem zárja ki egymást Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Xue Dongmei

A robot gondolatának szülőatyja, Hszianfan mester azt nyilatkozta, hogy a robot kiváló megtestesítője a buddhizmus bölcsességének. Mint fogalmazott,

a tudomány és vallás nem zárja ki egymást.

A mester szerint az okostelefonok uralta, gyorsan változó társadalomban a buddhizmus töltheti be az emberek lelkében tátongó űrt.

Hszian’er robotot Hszianfan mester azonos nevű, kitalált figurája ihlette. A templom 2013-ban kezdte használni az alakot, készítettek már animációkat, képregényeket és más termékeket is a szereplésével.

A Longquan templomot több mint ezer éve alapították. Szerzeteseik hírhedtek arról, hogy vonzódnak a technológiához, sokan doktori fokozatot is szereztek különböző műszaki területeken. A templom szerzetesei maguk fejlesztették ki a robotot külsős cégek és egyetemi szakértők segítségével. Már dolgoznak egy fejlettebb verzión is, ami még több funkciót kap majd.