Lebuktak a Netflix szerverei

netflix kéz mobil okostelefon streaming video sorozat film
An employee stands on the red carpet with a Netflix badge and a smartphone
Vágólapra másolva!
A Netflix kínálatában szinte megszámlálhatatlan mennyiségű videó található. De vajon hogy bírják el a szerverek a közvetítést, és honnan hová streamelnek? Egyetemi kutatók fényt derítettek erre.
Vágólapra másolva!

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon mekkora erőforrás kell ahhoz, hogy a Netflix képes legyen világszerte folyamatosan biztosítani videostreamelő szolgáltatását.

Tavaly a Netflix az internetes forgalom 37 százalékáért felelt,

ehhez pedig rengeteg szerverre van szükség, amiknek hollétét eddig teljes homály fedte.

A villamosmérnöki és informatikai karon dolgozó öt kutató azonban elkezdte lokalizálni az egységeket. A tanulmányhoz egy böngészőbe épülő bővítményt vettek segítségül, amellyel igyekeztek meghatározni a streamelés forrásának helyét.

Az eredmény egészen lélegzetetállító, hiszen

hat kontinensen összesen 233 szervert fedeztek fel.

Ezen helyeken van Netflix-szerver Forrás: Queen Mary Egyetem

A legtöbb ezek közül az Egyesült Államokban van, méghozzá eléggé szétszórva – ezek bonyolítják a legtöbb adatforgalmat globális viszonylatban. A toplista a következőképp néz ki a szerverek száma alapján:

  1. USA
  2. Mexikó
  3. Nagy-Britannia
  4. Kanada
  5. Brazília

Amerikához képest Európában sokkal koncentráltabb a szerverek elhelyezkedése.

Stratégiai szempont

A tanulmány nagy jelentőséggel bír, a felhasználók betekintést nyerhetnek a Netflix működésébe –nyilatkozta Timm Boettger kutató. A szerverek stratégiai elhelyezkedése lényeges szempont volt, hiszen így tudják biztosítani a folyamatos videolejátszást mindenhol, ahol elindították a szolgáltatást.

Magyarországon idén év elején indult el a Netflix, ugyan a hangok és feliratok angolul vannak, de immár a hazai filmrajongók is hozzáférnek a világ legnépszerűbb online videotékájához.