A Facebook azt is tudja, mikor alszunk

2016.02.29. 15:12

Egy fejlesztő olyan kódot tett közzé, amivel bármelyik barátunk alvási szokásait elemezhetjük a Messenger adatainak segítségével. Célja ezzel az, hogy felhívja a figyelmünket arra, mennyi mindent elárul rólunk a digitális lábnyomunk.

A Facebook Messenger információi alapján könnyedén kimutatható, hogy jellemzően mikor alszanak a felhasználók. Egy dán szoftverfejlesztő, Søren Louv-Jansen olyan kódot tett közzé GitHubon, amivel bárki elemzést készíthet barátainak alvási szokásairól.

A szoftver az alapján vonja le a következtetéseket, hogy az adott felhasználó milyen időközökben volt aktív és inaktív az oldalon. Hogy ki mikor nézett rá legutóbb az oldalra, az nem titkos információ,mi magunk is láthatjuk a csevegő ablakában.

Az emberek jellemzően ébredés után, és elalvás előtt is egyszer ránéznek a közösségi oldalra. Természetesen ez a napi szinten aktív felhasználók esetében ad pontos jellemzést. 

Mindenhol nyomot hagyunk

A Facebook azonban nem örül a szoftvernek. Louv-Jansen a Washington Postnak elmondta, hogy a közösségi oldal arra kérte őt: ne bátorítsa a felhasználókat a szoftver használatára, mert az sérti a felhasználói szerződést. A fejlesztő azonban elutasította a kérést.

Nem a barátaim után akartam kémkedni. Azt szeretném, ha az emberek tudnák, milyen digitális lábnyomokat hagynak maguk után, bármerre járnak az interneten.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK