Egy 16 éves lány a Microsoft chatrobotja

2016.03.24. 08:00

A Microsoft Tay nevű chatbotjától bármit kérdezhetünk Twitteren. Nem csak lazán és értelmesen válaszol, de lehet, hogy még gifet is küld.

Közkinccsé tette chatrobotját a Microsoft: a Tay névre keresztelt bottól bárki kérdezhet angolul, ő válaszolni fog rá. A Microsoft úgy jellemzi "lányát", mint egy negyvenes éveiben járó férfit, aki egy tizenhat éves lánynak próbál látszani.

Tay aktívan használja a szlenget, a Twitter profilja alapján pedig valójában úgy beszél, mint egy Tumblrön nevelkedett fiatal, és még a gifeket is ismeri. Nem csak a Twitteren, de a GroupMe-n és a Kiken is lóg. Ha csak privát üzenetben szeretnénk megkérdezni, azt is megtehetjük. 

Ránézésre tényleg egy tinilány profiljaForrás: Origo

A chatbotot a Microsoft Technology and Research és a Bing csapata készítette. A fiók célja, hogy a Microsoft tesztelni és fejleszteni tudja a mesterséges intelligenciát, és az jobban megértse a természetes párbeszédeket. 

Nem csak kérdésekre válaszol, de teljesít kéréseket is. Például vicceket mesél, memét készít fotókból, és horoszkópot is mond. Ugyan egyelőre még nem sok hasznát látjuk ennek a szórakozáson kívül, később hasznos lesz. Az olyan digitális, hangfelismerésre képes asszisztensek, mint Siri és Cortana egyre fontosabb szerepet játszanak az okostelefonokban és gépekben, de még egyik sem képes igazán természetes, összetett mondatokra válaszolni, csak az egyszerű és érthető mondatokra. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK