Focirajongók pénzét akarják hackerek

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
A foci-Eb alatt még több olyan emailt kaphatnak a rajongók, amely számítógépes kártevőket terjeszt. Ezek jelentős része zsarolóvírus.
Vágólapra másolva!

A korábbinál is jobban kell figyelniük a focirajongóknak a gyanús üzenetekre, levelekre a labdarúgó Európa bajnokság alatt. A 2014-es világbajnokság időszakában ugyanis megfigyelhető volt, hogy megnőttek a focival kapcsolatos spamek és adathalász támadások.

A PhisMe emailfigyelő szolgáltatás jelentése alapján

a spamek 93 százaléka zsarolóvírust próbált terjeszteni.

Az ESET biztonsági cég szerint erre idén is számítani lehet.

Megtévesztő üzenetekkel próbálnak pénzt kicsalni a támadók Forrás: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ez azért van így, mert az adathalász támadásokat a kiberbűnözők mindig igyekeznek adott időszakhoz, eseményhez kapcsolni - magyarázza a cég IT tanácsadója, Béres Péter.

A level tárgya és szövegezése ugyanis megtéveszti az embereket, akik

a felfokozott érdeklődés és híréhség miatt könnyebben kattintanak a vírussal teli levelekre.

Mi az a zsarolóvírus?

A kártevő lényege, hogy a fertőzött számítógépen tárolt fontos adatokat titkosítja, majd váltságdíjat követel azok feloldásáért. Mivel a kiberbűnözők folyamatosan változtatják a bevetett eszközeiket, beleértve a titkosítási sémákat, a futtatható fájlok formátumát és a fertőző vektorokat, ezért különleges figyelmet kapnak ezek a vírusok. Az értékes fájlokért nem ritkán több millió forintnak megfelelő összeget követelnek, a hackerek számára anonimitást biztosító bitcoin digitális valutában. Azonban az sem biztos, hogy ha fizetünk, valóban visszakapjuk a fájlokat. A biztonsági szakemberek szerint biztonsági mentéssel lehet megelőzni: érdemes a fontos fájlokról olyan másolatot készíteni, ami nem férhető hozzá a szerveren.

A pénzünk is veszélybe kerülhet

Az online sportfogadási oldalak látogatottsága és forgalma is nő ezekben az időszakokban, ami még veszélyesebb, lévén itt már

a személyes adatokon túl a pénzünk is veszélybe kerülhet.

Az olyan oldalakon, ahol bankszámlaszámunkat is megadjuk (online kereskedelem és sportfogadások) mindig csak megbízható oldalakat és partnereket válasszunk, illetve erős és egyedi jelszót adjunk meg.

A szakértő szerint érdemes az internetes vásárlásokra egy elkülönített, virtuális internet bankkártyát használni. A hatékony védekezéshez természetesen emellett elengedhetetlen a vírusvédelem is, illetve egy hibajavításokkal rendszeresen frissített operációs rendszer.