Emojis játékkal harcol a titkosításért a Mozilla

codemoji
Vágólapra másolva!
Egy olyan oktatójátékot készített a Mozilla, ami a titkosítást magyarázza el az egyszerű felhasználóknak. A cég egyben állást is foglalt a titkosítási vita mellett, és azt szeretnék elérni, hogy minél többen álljanak ki az ügy mellett.
Vágólapra másolva!

A techvilág egyik legforróbb témája napjainkban a titkosítás, ami a poszt-Snowden világban került előtérbe. Ennek ellenére még sok felhasználó nem érti, mire a nagy felhajtás, és nem értik magát a titkosítást sem, annak jelentőségét.

A Mozilla ezért tanítási céllal készített egy webes játékot, a Codemojit. A játék alapötlete, hogy a titkosítással kapcsolatos ismereteket játékos módon tanítsa meg, a riasztónak tűnő definíciók és szakszövegek helyett úgy, hogy a hétköznapi internetező is megértse.

Játékos titkosítás Forrás: Google

A játék egy hétköznapi helyzetre épül, a titkosított csevegést próbálja elmagyarázni, ezt a szituációt szimulálja. A felhasználónak egy üzenetet kell beírnia, majd elküldenie barátjának. Azonban az üzenet nem egészen úgy megy át, ahogy elküldte, hanem emojik formájában kódolják le. Mielőtt az üzenetet lekódolják emojikra, kell választanunk egy emojit,

ami valójában a titkosító kulcs.

A Mozilla megjegyzi, hogy a valóságban persze sokkal összetettebb dolog a titkosítás, mint az emojis rejtjelezés. Ezen a linken több oktatóvideót is megosztottak, ami szintén közérthető nyelven, további ismereteket nyújt át a témában.

Hadsereget toboroznak

A Mozilla ügyvezető igazgatója, Mark Surman szerint ha az emberek megértik, hogyan működik a titkosítás és mi is az, többen tudnak majd kiállni is mellette.

Franciaországtól kezdve az Egyesült Királyságig, a kormányok olyan szabályokat terjesztenek elő, amelyek ártanak a felhasználók védelmének, és a titkosítást gyengítik. Amerikában az FBI nemrég arra kérte az Apple-t, hogy mondjon le erről a saját termékeiben”- utalt a sokat vitatott ügyre, a San Bernardinó-i terrorista mobiljának feltörése kapcsán.

„A Mozilla hisz abban, hogy a titkosítás a legfontosabb eszköz a biztonságos és megbízható internethez. Ez pedig kritikus fontosságú a felhasználóink, a gazdaság és a nemzetvédelem számára is"- foglalt állást a témában a Mozilla nevében.