Mélyponton a bitcoin a rekordrablás után

Bitcoin, illusztráció
This May 1, 2014 photo taken in Washington, DC shows bitcoin medals. AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
Közel 20 százalékot zuhant a bitcoin értéke, miután hackerek 120 ezer bitcoint fújtak meg a kínai Bitfinex kereskedőplatformról. Ez a valaha volt legnagyobb rablás, ami a kriptovalutához fűződik. Az ügy részleteit még vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Közel 120 ezer bitcoint fújtak meg hackerek a Bitfinex nevű bitcoinváltó platformtól, ami múlt heti árfolyamán számolva körülbelül 77 millió dollárt (nagyjából 22 milliárd forintot) jelent.

A lopást augusztus másodikán jelentette be a váltó, azóta folyamatosan változik a kriptovaluta értéke. Augusztus harmadikán 500 dollár alá zuhant be, a július 30-i záráshoz képest ötödével,

mintegy 20 százalékkal csökkent.

A támadás jelentős anyagi kárt okozott a felhasználóknak, a támadók az ő számláikról harácsolták össze a többmilliárdos zsákmányt.

Zuhan a bitcoin Forrás: CoinDesk

A Bitfinex feljelentést tett a hatóságoknál, a technikai részleteket még vizsgálják: nem tudni, milyen módszerrel támadtak a kiberrablók. A Bitfinex pénztárcáinak biztonságát garantáló BitGo biztonsági cég nem talált arra bizonyítékot, hogy a szervereket érte volna támadás.

A Hongkongban székelő Bitfinex bejelentette, hogy a támadás miatt felfüggeszti a kereskedelmet, valamint a pénzkivételt és a befizetést. Honlapján tette közzé, hogy a felhasználók türelmét kérik, és mindent megtesznek azért, hogy a lehető leggyorsabban pont kerüljön az ügy végére.

Ez az eddigi legnagyobb értékű bitcoinrablás Forrás: AFP/Getty/George Frey

„A Bitfinex fontos szereplő a fizetőeszköz életében, a mostani eset kiemelt figyelmet érdemel. Igaz, korábban a bitcoin már megmutatta, hogy meglehetősen rugalmasan reagál az efféle történésekre”- nyilatkozta Fred Ehrsam, a Coinbase egyik alapítója.

Korábban is loptak, de nem ennyit

Nem ez az első komolyabb eset a bitcoin életében, 2014 februárjában az Mt. Gox tőzsde került hasonló helyzetbe. Nem sokkal később csődöt jelentettek, aminek hatására a digitális pénz értéke 30 százalékot esett.

A mostani betörés azért is kellemetlen egyébként, mert a Bitfinex épp tavaly kötött együttműködést a Palo Altóban székelő BitGóval, hogy többszintű azonosítás legyen szükséges a tranzakciók lebonyolításához.