Internet nélkül szörfölhet a Sobleep keresővel

sobleep internet sms roaming
Az internet elérése, internetelérés nélkül
Vágólapra másolva!
A Sobleep egy egyelőre csak iOS rendszeren elérhető, SMS-alapon működő kereső, ami a roaming díjaktól segít megszabadulni. Kérdés persze, hogy meddig lesz ennek létjogosultsága.
Vágólapra másolva!

Két olasz egyetemista úgy gondolta egy görögországi kirándulás alkalmával, hogy

szeretnének megszabadulni a roaming díjaktól,

nehogy már a közeli éttermek vagy bulihelyek keresése közben nagyobb költségeket terheljenek rá a számlájukra a szolgáltatók.

Nem kell internetelőfizetés

És mi az a szolgáltatás, ami, ha térerő van, szinte mindig van? A jó öreg SMS. Éppen ezért egy programot fejlesztettek le, ami egyelőre csak iPhone-ra érhető el (itt le is töltheti). Nagyon fontos, hogy az app használatához

nincs szükség internetkapcsolatra,

tehát nem vagyunk kitéve sem az előfizetés terhének, sem pedig megfelelő sávszélesség meglétének.

Ez is a mottó: "elérni az internetet, internetelérés nélkül." Kérdés, hogy mely országokban érhető a Sobleep szolgáltatása, mert erről egy szó sem esik a weboldalon.

Képernyőképek az alkalmazásból Forrás: Apple App Store

A szoftver lényege, hogy

egy algoritmus gondoskodik a kérdés és a válasz feldolgozásáról,

ami a beépített lehetőségekből dolgozik. Opciót kínál például a közeli éttermek, hotelek, áruházak, gyószertárak megkeresésére, taxi rendelésre, időjárással kapcsolatos információk megszerzésére, hírolvasásra, vagy éppen tőmondatok lefordítására.

Ha meg szeretnénk tudni, hogy hol van hozzánk legközelebb kávézó, akkor kitöltjük a szükséges mezőket, az adatokat az app SMS-be kódolja, továbbítja, majd rövid szöveges üzenetben visszaküldi a kért információkat.

Megéri? Mennyibe kerül?

A visszajelzések alapján a működés stabil és gyors, az árazás pedig két részből tevődik össze. Egyrészt SMS díja, ez mindenkinél előfizetéstől függően változik, ám a haza operátorok kínálatait böngészve nagyon ritkán kerül darabonként 25-30 forintnál többe.

A másik összeg a "bleep": ez lényegében a lekérést jelenti. Ezekből minél többet rendelünk, annál kedvezőbb, hiszen tíz darab 1,99 eurót, 25 darab 3,99 eurót, 100 egység pedig 12,99 eurót kóstál.

Hogy aztán a fejlesztésnek

mekkora létjogosultsága van, arra az idő ad majd csattanós választ.

2017. június 15-től az EU-n belül nem lesz roaming díj (kivéve Nagy-Britanniát, ahol ez még erősen kérdéses a Brexit miatt), vagyis a programot nem lesz értelme használni akkor, ha van mobilnet, vagy akár wifi, márpedig ez elég kevés helyet érint.

Vagyis még egy szűk évig lehet aktualitása a programnak, főleg olyan helyeken, ahol gyenge vagy nincs elérhető wifi hálózat (tengerpart, hegyekben), vagy mobilinternet, de még telefonálni és SMS-ezni lehet.