Robotbabával vigasztalja a japán nőket a Toyota

kirobo robot
Tenyérnyi méretű társ
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb autógyártója először az elöregedő Japánban dobja piacra a Kirobo Mini robotot, aki eleinte szórakoztató társaságként funkcionál, ám később komolyabb fejlesztesek épülhetnek rá.
Vágólapra másolva!

A Toyota Motor Corp tenyérnyi méretű babarobotot ad társnak a gyermektelen japán nőknek. Az elöregedő Japán társadalomban egyre kevesebb gyermek születik, sok nő már nem vállal gyermeket, és nem is házasodik. A Kirobo Mini nevű minirobot először Japánban fog megjelenni, bár a felhasználási módjai ennél szerteágazóbbak lesznek.

Kirobo Mini a Kirobo nevű robot kisebb mása, akit a cég a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) is felküldött Vakata Koicsi asztronautával. A mibirobot viszont nem kíván több lenni, mint kommunikációs partner, aki a kisgyerekeket utánozza. A 10 centiméter magas kommunikációs segítőtárs beszél az emberekkel (sőt még gesztikulál is), és reagál az érzelmeikre - de a feladata messze túlmutat mindezen.

„Kicsit ingatagul áll, ez azért van, mert egy csecsemőt utánoz, akinek még nem tökéletes az egyensúlya. Ez a sebezhetőség is segít az érzelmi kapcsolat kialakulásában"- mondta el a robotot tervező egyik főmérnök.

Az elmúlt évszázadban felére csökkent a születések száma Japánban a kormány statisztikája szerint, 10-ből egy nő nem is házasodik meg sosem. A szakember elmondása szerint a Toyotának fontos mérföldkő a Kirobo Mini abban, hogy később még fejlettebb, mesterséges intelligenciával felszerelt robotokat dobhassanak piacra. Kirobo Mini jövőre került forgalomba Japánban 39,800 jenért, azaz körülbelül 110 ezer forintért.

A robottársaknak nagy keletje van Japánban. Ilyen például Jibo, a világ első családi robotja. Felismeri a családtagok arcát, név szerint köszönt, és személyreszabott információkkal, üzenetekkel, emlékeztetőkkel lát el a gyerekeknek pedig mesét is mond. A Paro nevű fókarobotot pedig a demencia kezelésére fejlesztették főleg időseknek.

Tenyérnyi méretű társ Forrás: AFP

Az autózásban is segít majd

A Toyota Heart Project keretén belül a cég azt kutatja, hogy a mesterséges intelligencia hogyan működhet együtt harmonikusan az emberrel. Életük során az emberek mintegy 4,3 évet töltenek el az autójukban (vagyis annyi időt, hogy ezalatt háromszor oda-vissza elutazhatnának a Holdig), s a Toyota szerint ennyi idő alatt sok minden kiderülhet arról, hogyan viselkednek vezetés közben.

A Kirobo Mini technológiáját a Toyota autókba is szeretnék majd beépíteni, így az autó érzékelné a sofőr hangulatát, és ennek megfelelően választaná ki a zenét, vagy egy kirándulás során ehhez igazodva javasolna úticélokat.