Káoszt akartak teremteni az orosz bankrendszerben

Az oroszokat sem kímélik a kiberbűnözők
A picture taken on October 17, 2016 shows an employee walking behind a glass wall with machine coding symbols at the headquarters of Internet security giant Kaspersky in Moscow. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV / TO GO WITH AFP STORY BY Thibault MARCHAND
Vágólapra másolva!
Külföldi titkosszolgálatok arra készültek, hogy összehangolt, több hullámban végrehajtott kibertámadásokkal káoszt teremtsenek az orosz bankrendszerben.
Vágólapra másolva!

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a támadással párhuzamosan egy közösségi média kampány is elindult volna:

orosz pénzintézmények csődjéről szóló álhírekkel

tervezték elárasztani a közösségi oldalakat.

Az orosz titkosszolgálat tudomása szerint az akciót december 5-én indították volna el, a BlazingFast ukrán webtárhely-szolgáltató tulajdonaként bejegyzett, hollandiai szerverekről.

"Az FSZB megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy semlegesítse az Oroszország gazdasági és informatikai biztonsága elleni fenyegetést" - állt a közleményben, amely nem tért ki arra, hogy Moszkva mely országok titkosszolgálatait gyanúsítja a leleplezett összeesküvésben való részvétellel.

Az oroszokat sem kímélik a kiberbűnözők Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A kiberbiztonság kérdése Oroszország vonatkozásában különösen élesen vetődik fel azt követően, hogy amerikai tisztségviselők állítása szerint a Kremllel kapcsolatban álló orosz hackerek törték fel a Demokrata Párt elektronikus levelezését az amerikai elnökválasztási kampány idején.

Az utóbbi hetekben több hírt is lehetett olvasni arról, hogy számos kibertámadást orosz hackerekkel hoztak kapcsolatba. Ezt követően több orosz intézményt ért kibertámadás, de az nem világos, hogy ezek kapcsolódtak-e az orosz-amerikai viszályhoz.

Októberben például ukrán hackerek olyan e-mailek tömegét közölték, amelyek szerintük Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadótól származnak. Novemberben a Szberbank és az Alfa Bank számolt be ellene irányuló internetes kalózakciókról.